RENewLand: o abordare echitabilă pentru Dezvoltarea Energiei Regenerabile în România și în regiune

RENewLand: o abordare echitabilă pentru Dezvoltarea Energiei Regenerabile în România și în regiune

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) au anunțat lansarea oficială a proiectului RENewLand, o inițiativă menită să aducă o perspectivă intersectorială și multidisciplinară asupra desemnării zonelor propice pentru accelerarea producției de energie eoliană și solară în România, Bulgaria și Ungaria.

În contextul european, Europa se află într-un moment crucial al tranziției către o energie mai verde și mai sustenabilă. În acest sens, Uniunea Europeană a adoptat modificări legislative pentru a sprijini tranziția către surse de energie regenerabilă, inclusiv directive care impun statelor membre cartarea potențialului regenerabil și desemnarea zonelor de accelerare pentru investiții în energie regenerabilă.

În România, adoptarea noii Legi a Energiei în 2023 a simplificat procedurile de autorizare pentru proiectele de energie eoliană și solară. Cu toate acestea, există încă provocări în ceea ce privește alinierea cu obiectivele europene. Proiectul RENewLand se concentrează pe crearea unui cadru echitabil și sustenabil pentru dezvoltarea energiei regenerabile în România și în celelalte două țări partenere, fără a afecta biodiversitatea și comunitățile locale.

Prin intermediul RENewLand, se propune o metodologie interdisciplinară pentru identificarea și desemnarea zonelor de accelerare a energiei regenerabile, care va fi testată în zone pilot din cele trei țări implicate.

În paralel cu aspectele tehnice, proiectul va desfășura activități de comunicare adresate atât comunității științifice și energetice, cât și publicului larg, cu scopul de a spori înțelegerea și susținerea pentru energiile regenerabile și pentru impactul acestora asupra mediului și societății.

Proiectul RENewLand a început deja cu două Mese Rotunde la care experți din diferite domenii au identificat provocări și riscuri, dar și oportunități pentru dezvoltarea accelerată a energiei regenerabile. Aceștia au arătat interes pentru o planificare adecvată care să asigure o tranziție eficientă și sustenabilă către un viitor energetic verde în România și în regiune.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *