EVENIMENTE

Vasul viitorului

Santierele navale STX au prezentat presei, la Saint-Nazaire, un proiect de pachebot ecologic, care poate economisi 50% din carburantul folosit si a carui constructie va incepe peste 3 ani.

Denumit “Eoseas”, pachebotul este rezultatul programului Ecorizon care se desfasoara de peste 2 ani incercand sa gaseasca solutii ecologice pentru acest tip de nave, devenite adevarate insule plutitoare.

Eoseas a fost prezentat si la salonul Seatrade de la Miami, are 305 metri lungime, 12.440 m2 de panze pe 5 catarge si poate inainta numai porpulsat de vant, daca vantul este puternic. Pe vant slab, panzele pot asigura 10% din energia necesara deplasarii vasului.

Eoseas are si 1.000 m2 de panouri solare, care furnizeaza suficienta energie electrica pentru iluminatul pe vas. Produce energie si recicland deseuri organice.

Eoseas este echipat si cu o centrala de gaz natural lichefiat (GNL) si un sistem de injectie de aer sub coca, putand astfel sa reduca cu 17% frecarea, deci economisind tot atata carburant. Este construit din materiale reciclabile si are emisii reduse de gaze (carbon si sulf).

Pretul estimat va fi cu 30% mai mare decat cel al unui pachebot clasic, dar pe termen lung nu va fi mai scump decat un pachebot clasic, avand in vedere economia de carburant de 50%.
 
Sursa: http://fr.news.yahoo.com

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design