EVENIMENTE
Turbinele eoliene vor fi impozitate cu 1,5%

Turbinele eoliene vor fi impozitate cu 1,5%De la 1 Ianuarie 2014 va intra in vigoare o noua lege care prevede plata unui impozit de 1,5% din valoare inclusiv a cladirilor “speciale”, care pana in prezent erau exceptate de la achitarea acestei taxe. Astfel, masura vine in urma adoptarii si publicarii in Monitorul Oficial a unei Ordonante de Urgenta care modifica si completeaza Codul Fiscal.

Printre constructiile cu destinatie speciala, care intra sub incidenta acestei noi prevederi legislative se numara si turbinele eoliene, a caror valoare per MW instalat depaseste uneori 1 milion de euro. Astfel, dintr-un calcul simplu reiese ca pe o medie a capacitatii turbinei de 2.3 MW si la un numar de aproximativ 1.100 de turbine eoliene ajungem la un impozit de circa 40.000 de euro/turbina si la un total per sectorul eolian de peste 30 de milioane de euro.

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania avertizeaza insa ca introducerea unui nou impozit va duce la majorarea pretului final al energiei livrate catre consumatori, deoarece furnizorii vor trebui sa acopere acest cost prin adaugarea de valoare tarifelor de transport si distributie.

Prin urmare, in categoria constructiilor speciale care vor fi obligate la plata impozitului de 1,5% din valoarea lor intra, potrivit grupei 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.2139/2004, cu modificarile ulterioare, constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo-electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare-descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.

Sursa: Energy Online

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design