EVENIMENTE

SIDC: Luni record şi întâmpinarea noilor membri

Operatorii desemnați ai Pieței de Energie Electrică (NEMO) și Operatorii de transport şi sistem (OTS) implicați în cuplarea unică intrazilincă europeană (SIDC - cunoscut anterior ca XBID) sunt încântați să anunțe că piețele intrazilnice cuplate în cadrul SIDC au crescut semnificativ ca urmare a lansării celui de-al doilea val în noiembrie 2019. 36 de milioane de tranzacții au fost realizate de la prima lansare în iunie 2018, fiind observate creșteri semnificative ale volumelor tranzacționate - în special în cele șapte țări din al doilea val - în timp ce sistemul continuă să funcționeze bine. Între timp, proiectul și-a extins și mai mult domeniul de aplicare prin aderarea membrilor din Slovacia OKTE (NEMO) și SEPS (OTS).

În urma lansării celui de-al doilea val în data de 19 noiembrie 2019, NEMO din cele șapte țări care au aderat au raportat creșteri semnificative ale volumelor tranzacționate. În primele trei luni complete de tranzacționare transfrontalieră (decembrie 2019 - februarie 2020), HUPX, NEMO-ul maghiar, a înregistrat volume lunare medii de aproximativ 75.600 MWh, față de 7.600 MWh în aceeași perioadă a anului precedent. În Slovenia, BSP Southpool a raportat o creștere a volumelor medii lunare de la aproximativ 15.000 MWh la 85.600 MWh în aceleași perioade ale anului trecut. Volumele de pe piața OTE, NEMO-ul ceh, confirmă în continuare această tendință, cu o creștere de opt ori a volumelor lunare până la aproximativ 400.000 MWh. CROPEX, NEMO-ul croat, precizează că 24.100 MWh se tranzacționează acum lunar, comparativ cu 6.300 MWh înainte de lansare. Volumele de pe piața TGE, NEMO-ul polonez,
arată, de asemenea, o creștere semnificativă, cu volume lunare medii în prezent de aproximativ 95.000 MWh față de 3.000 MWh. Între timp, OPCOM, NEMO-ul românesc, a înregistrat volume lunare medii de 59.700 MWh față de 26.000 MWh în aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce IBEX, NEMO-ul bulgar, a înregistrat o creștere mai mult decât
dublă a volumelor lunare.

În prezent, SIDC operează pieţele continue intrazilnice din 22 de ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania şi Suedia. Lansarea unui al treilea val, care va extinde tranzacționarea transfrontalieră continuă a energiei electrice în Italia și Grecia, este așteptată în primul trimestru din 2021.

Sursa: Transelectrica

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design