EVENIMENTE
Schema de sprijin pentru certificatele verzi a fost aprobataComisia Europeana a anuntat in data de 19 Decembrie decizia sa de a nu formula obiectiuni in ceea ce priveste intentia Romaniei de a aduce modificari asupra schemei de sprijin pentru acordarea certificatelor verzi, promovand astfel energia provenita din surse regenerabile.


Decizia a fost luata pe 16 Decembrie, la trei saptamani dupa ce Guvernul de la Bucuresti a trimis catre Comisia Europeana notificarile. Schema de sprijin a energiei regenerabile prin certificate verzi a fost aprobata in luna Iulie 2011, cu scopul declarat de a ajuta Romania sa isi atinga pana in 2020 tinta de 20 % energie regenerabila. Potrivit acestei scheme, producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru fiecare MWh generat de surse curate de energie, cum ar fi forta vantului, energia fotovoltaica, hidroenergia, biomasa, energia geotermala etc. Aceste certificate sunt mai apoi comercializate pe piata de profil OPCOM.


Aceasta schema de sprijin, asa cum a fost ea aprobata initial, se crede ca a ajutat la atragerea pana in prezent de investitii totalizand sapte miliarde de euro, cel mai important proiect ramanand ferma eoliana a celor de la CEZ din zona Cogealac-Fantanele din Dobrogea, cu o capacitate de 600 de MW. Schema este deschisa pana la 31 Decembrie 2016, data-limita pana la care noii beneficiari se pot inscrie. Initial, beneficiarii ar fi trebuit sa primeasca certificate verzi pe o perioada de sprijin de 15 ani pentru instalatiile noi, 10 ani pentru instalatii hidro reconditionate, 3 ani pentru hidrocentralele deja existente si 7 ani pentru instalatii senond-hand.


Guvernul Romaniei a stabilit un buget initial de aproape 20 de miliarde de euro pentru implementarea acestui program, pe toata durata sa.


Sursa: http://www.lexology.com

 


Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design