EVENIMENTE

Sase surse neasteptate de energie regenerabilaCand vine vorba despre energie regenerabila, cea fotovoltaica si eoliana intotdeauna sunt in centrul discutiei, dar si alte forme de energie verde, precum cea geotermala sau hidroenergia primesc ceva atentie. Ceea ce nu stiu multi este ca in lume se folosesc multe alte surse de energie regenerabila, mai putin cunoscute, insa la fel de eficiente si toate avand acelasi scop nobil: sa compenseze emisiile de dioxid de carbon eliberate in urma arderii de combustibili fosili.

Proiecte mai mici includ pamantul si microbii ca sursa de energie, iar cele mai mari implica depozite subterane de magma lichida si chiar urmele de pasi ai oamenilor pentru a dezvolta energie care altminteri ar fi risipita.

Magma lichida subterana este in centrul celui mai ambitios proiect de energie verde care se dezvolta in aceste zile in Islanda. Aceasta mica natiune nordica vrea sa duca energia geotermala la un alt nivel prin valorificarea magmei care se gaseste sub scoarta terestra la mare adancime si atinge temperaturi de peste 1000 de grade Celsius. Magma fierbinte este capabila sa produca de zece ori mai multa energie decat clasica energie geotermala.

Energia eoliana de la copaci nu prea are sens pana nu afli cum se produce de fapt. Secretul acestui tip de energie se regaseste in modul in care copacii se leagana in timpul vanturilor puternice. La inceputul acestui an, o echipa de cercetatori a publicat un studiu care arata cum vibratiile produse de miscarea copacilor leganati de vant pot fi cu succes valorificate si transformate in energie verde, extrem de utila.

Bacteriile si energia din pamant sunt o alta sursa de energie regenerabila pe care cercetatorii de la Harvard au descoperit-o. Ei au creat o baterie care este alimentata in principal de pamant. De asemenea, crearea celulei de combustibil microbial a fost gandita mai ales ca o sursa de stocare a energiei pentru zonele in care nu exista retele de energie, sau acestea nu sunt suficient de stabile energetic, asa cum sunt anumite regiuni din Africa, acolo unde oamenii inca traiesc off-grid. Aceste baterii microbiale sunt extrem de ieftine ca si costuri de productie si nu arata deloc precum bateriile pe care noi le folosim pentru lanterne sau telefonul mobil. Ele sunt construite in interiorul unei cuve de cinci litri, umplute cu apa sarata si avand un anod de grafit, sarma, noroi, gunoi de grajd si un strat de nisip care actioneaza precum o bariera de ioni in solutia salina electrolitica.

Gunoiul suedez. Pe masura ce populatia globului este in continua crestere, la fel si cantitatea de deseuri ramasa de pe urma oamenilor creste exponential, creand o dubla provocare pentru urbanisti, aceea de a gasi noi surse de energie regenerabila, dar si de a imbunatati permanent procesul de management al deseurilor. In Suedia, cele doua scopuri sunt combinate cu succes, aceasta natiune valorificand 99% din cantitatea de gunoi din gropile de gunoi cu ajutorul centralelor specializate care transforma deseurile in energie. In Suedia, in fiecare an se strang 4.4 milioane de tone de gunoi menajer, iar jumatate din aceasta cantitate merge catre aceste centrale de energie, acolo unde este ars gunoiul si este inmagazinata energia produsa din aburul rezultat. Acest proces tehnologic este atat de eficient in Suedia, incat aceasta tara mai importa anual 800.000 de tone de deseuri de la tarile vecine, transportandu-le catre cele 32 de centraleelectrice.

Caramizile vii. Nu cred ca si-a imaginat cineva ca propria sa casa ar putea deveni un generator de energie. “Caramizile vii” functioneaza asemanator cu celulele de combustibil microbial si transforma lumina soarelui, apa folosita si aerul in energie verde. Primele prototipuri au generat cantitati mici de electricitate, numai cat sa alimenteze un bec LED sau alt dispozitiv de mici dimensiuni, insa tehnologia este permanent imbunatatita pana acolo incat inventatorii se gandesc acum sa creeze pereti capabili sa emita singuri propria lumina.

Iluminat stradal kinetic in Las Vegas. Milioane de oameni se plimba anual pe trotuarele Las Vegas-ului, iar acum o parte din acei pasi este folosita pentru a genera electricitate verde. Astfel, o companie cu sediul in New York produce energie regenerabila folosita la iluminatul stradal din Las Vegas cu ajutorul unor placute pentru energie cinetica incorporate in pasarele pietonale. Aceste lumini stradale inteligente sunt primele din lume, insa dovedesc, chiar si intr-o mica masura, ca dependenta de combustibili fosili poate fi redusa, iar schimbarile climatice cauzate de aceasta, incetinite. Aceste lumini solar-kinetice sunt doar o parte dintr-un plan mai amplu, care isi doreste sa transforme Las Vegas-ul intr-un oras cu zero emisii de carbon si alimentat 100% din energie regenerabila.


Sursa: www.engadget.com

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design