EVENIMENTE

Romanian Solar Summit 2013 – un succes

Romanian Solar Summit 2013 – un succesIn cadrul Summitului pentru Energie Solara “Meet the PV Market!”, desfasurat saptamana trecuta la Hotel Intercontinental din Bucuresti, nume importante din aceasta industrie au luat cuvantul in fata celor prezenti, prezentand situatia actuala a sectorului, dar si tendintele viitoare spre care se indreapta piata energiei solare din Romania.

Astfel, Zoltán Nagy-Bege, membru in cadrul Consiliului ANRE, a evocat prevederile Ordinului ANRE nr. 30/2013, printre care si conditiile tehnice de conectare la retea a centralelor solare, respectiv o limita a capacitatii de 5 MW. Mai mult decat atat, oficialul a amintit si propunerea ANRE de reducere a numarului de Certificate Verzi acordat centralelor  eoliene, hidro si fotovoltaice, respectiv 1,5 CV in loc de 2 pentru ferme eoliene, 2,3 CV in loc de 3 pentru instalatiile hidro si 3 CV in loc de 6 pentru productia fotovoltaica.

In plus, Nagy-Bege a adus in discutie si OUG nr 57/2013, care modifica Legea nr. 220/2008, si care prevede, printre altele, posibilitatea construirii de centrale fotovoltaice pe terenuri cu destinatie agricola, electricitatea care excede intervalelor orare prestabilite nu va primi certificate verzi, dar si amanarea la plata a unei parti din Certificatele Verzi.

Referitor la cifrele ultimilor ani, Zoltan Nagy-Bege a aratat ca in 2011 au fost emise peste 1.750.000 de CV, iar pentru anul in curs cifra se ridica la peste 9.200.000 de unitati. In final, oficialul ANRE a declarat ca in acest moment exista licente de productie pentru aproape 2 GW de capacitate eoliana, iar 470 de MW se afla in etape preliminare de acreditare, iar in ceea ce priveste sectorul fotovoltaic 677 de MW au licente, iar numai 97 de MW sunt in stadii intermediare de primire a avizelor necesare.

Sursa: ANRE

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design