EVENIMENTE

Romania invitata sa instaleze eoliene

Romania şi Polonia dispun de potenţialul necesar pentru a deveni lideri regionali in domeniul energiei regenerabile, combinand sursele eoliene cu cele oferite de hidrocentrale. Reprezentanţii companiei GE Energy, care va instala "pădurea" de eoliene din Dobrogea, spun că ţara noastră nu va avea probleme cu cifrele impuse de UE privind procentul energiilor regenerabile şi nici cu resursele energetice in general.

Directorul regional al GE Energy pentru Europa de Est, Rod Christie, citat de agenţia NewsIn, consideră că cererea in domeniu in această regiune este stimulată de legislaţia europeană. Christie spune că dezvoltarea tehnologiei eoliene face parte din obligaţiile ţărilor membre UE asumate odată cu aderarea. Fiecare ţară are obiective precise. De pildă, Polonia trebuie să atingă capacitatea de 2.000 megawaţi, din surse regenerabile, pană in anul 2010. Oficialul GE Energy consideră că, in ultimii ani, ritmul de introducere a energiei eoliene a devenit tot mai rapid, dar evoluţia nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat fondurile şi programele UE. La fel se va intampla şi in Romania şi Bulgaria.

Proiecte GE Energy la noi

Proiectele principale ale GE Energy in Romania sunt: două turbogeneratoare GE cu o putere de 706 megawaţi pentru Centrala Nucleară Cernavodă, un contract de prestări servicii contractuale incheiat pe o perioadă de cinci ani cu SN Nuclearelectrica pentru un turbogenerator cu aburi, cu o putere de 706 megawaţi instalat la Centrala Nucleară Cernavodă, primul ciclu combinat de cogenerare din Romania, la ELCEN Bucureşti Vest - Centrală Electrică de Termoficare, pe baza tehnologiei 9E, două sisteme de cogenerare folosite de Fondul Roman pentru Eficienţa Energiei pentru a produce energie electrică şi termică in numele companiei farmaceutice Sicomed, din Bucureşti. De asemenea, compania participă la mai multe centrale electrice industriale ce funcţionează pe bază de cogenerare, cu turbine pe gaz GE Jenbacher, in cadrul unor companii precum Carolli, Ursus sau rafinăria Petrobrazi.

Resurse peste necesităţi

Pentru Europa Centrală, Polonia şi Romania dispun de potenţialul necesar pentru a deveni lideri regionali in domeniul energiei regenerabile. Pentru ţările UE, energia regenerabilă reprezintă acum, in mod clar, un domeniu consacrat, iar noi suntem pe cale să finalizăm proiecte cu clienţi din Polonia, Romania, Ungaria pentru cea mai recentă tehnologie eoliană pe care o producem, adică echipamente cu capacitate de 2,5 MW", a declarat, pentru NewsIn, directorul Rod Christie.

Preşedintele Institutului Naţional Roman pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat şi el, in cadrul unei conferinţe cu tema Eficienţa energetică, condiţie esenţială pentru o dezvoltare durabilă", că Romania ar putea produce energie din resurse regenerabile mult peste necesităţile imediate şi angajamentele impuse de UE, iar pană in 2020 resursele alternative ar putea fi de trei ori mai mari faţă de 2005. Astfel, potenţialul folosirii energiei regenerabile ar putea deveni de 171,1 TWh pană in 2020, faţă de 52,9, cat au fost fost in anul 2005.

Sursa : Adevarul Verde

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design