EVENIMENTE

Racordarea sistemelor bazate pe energie regenerabila


Centrul de Energii Regenerabile din Prahova, infiintat in octombrie, va incepe, din acesta luna, primele aplicatii pentru racordarea cladirilor publice la sisteme energetice avand la baza energii neconventionale, a declarat Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova. Intr-o prima etapa, toate institutiile publice din subordinea CJ - spitale, centre pentru copii si adulti - vor produce apa calda si caldura cu panouri solare si, de asemenea, vor promova in randul populatiei ideea folosirii panourilor solare pentru incalzirea locuintei, a declarat Cosma.

Deocamdata, principalul impediment este ca sunt foarte putine firme autorizate in acest domeniu. In cadrul proiectului european de dezvoltare a Parcului Constantin Stere de la Bucov va functiona si un Centru de energii verzi, care va pregati specialisti din intreaga tara, care vor lucra in domeniul energiilor regenerabile. Cladirea in care va functiona centrul va fi acoperita, in proportie de 40%, cu panouri fotovoltaice care vor asigura energia necesara functionarii parcului. In parc vor fi montate si pompe de caldura, tinand cont de faptul ca panza freatica este foarte aproape de suprafata. In plus, se vor instala si centrale pe biomasa. In ce priveste energia eoliana se vor face experimente pe Valea Doftanei.

Mircea Cosma este primul care a adus o centrala eoliana in Romania, in 2003, in primul sau mandat la conducerea Consiliului Judetean Prahova. Aceasta a fost pusa in functiune pe 28 noiembrie 2003, la Parcul Industrial Ploiesti. Mircea Cosma a obtinut, in ianuarie 2004, premiul Asociatiei Europene a Energiei pentru instalarea primei centrale eoliene din Romania si de la acea data a fost cooptat in Prezidiul Adunarii Asociatiei Europene a Energiei. Eoliana din Parcul Industrial Ploiesti a ajuns, in 2005, in judetul Tulcea, unde s-a dezvoltat intre timp un parc in care functioneaza alte 30 de eoliene.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie va fi instalata o centrala de masurare a vantului pe Valea Doftanei, urmand sa se construiasca, anul viitor, cateva eoliene, in functie de teren si de modul in care se pot conecta la retelele de transport a energiei electrice. Se mai studiaza si posibilitatea instalarii altor eoliene pe dealurile de la Tohani si Tataru, dupa ce vor fi masurate culoarele de vant din zona. Mircea Cosma sustine ca in tara sunt in prezent aproximativ 35 asemenea centrale eoliene care sunt dezvoltate in 18 parcuri, toate amplasate in Dobrogea si sudul Moldovei.
Centrul de Energii Regenerabile din Prahova a fost infiintat luna trecuta, fiind inregistrat si la Bruxelles. Este cofinantat, in primii trei ani, de Uniunea Europeana, bugetul sau fiind de 250.000 euro anual. Finantarea este asigurata si de cei care l-au infiintat - Consiliul Judetean Prahova si Consiliul Local Ploiesti - si este folosita pentru schema de personal, dotari si crearea primelor proiecte pe cele cinci domenii de energie regenerabila: energie fotovoltaica, energie termica solara, energie eoliana, energie a solului-pompele de caldura- si biomasa.

sursa: www.ghidelectric.ro

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design