EVENIMENTE

Producatorii de turbine eoliene, preocupati de soarta pasarilor

Producatorii de turbine eoliene, preocupati de soarta pasarilor
Un proiect-pilot pentru reducerea numarului pasarilor care mor in urma contactului cu palele turbinelor eoliene a fost demarat de catre un grup de producatori de mori de vant, printre care nume importante precum Statkraft, Statoil sau Vattenfall.

Astfel, producatorii de turbine eoliene sunt in permanenta extrem de preocupati de soarta pasarilor care zboara in zone in care exista construite instalatii de valorificare a fortei curentilor de aer, motiv pentru care au decis sa testeze unele metode pentru cresterea vizibilitatii tubinelor pentru pasari, de la o distanta care sa le permita evitarea contactului violent cu acestea.

Printre solutiile gasite si care vor fi testate in cadrul acestui proiect-pilot se numara vopsirea palelor in negru sau acoperirea acestora cu vopsea ultravioleta. Testele au inceput deja la o ferma eoliana din Norvegia, apartinand gigantului energetic Statkraft, iar programul este sustinut si de catre Consiliul de Cercetare al Norvegiei.

Desi studiile au aratat constant ca turbinele eoliene nu afecteaza pe termen lung populatiile de pasari, dovedindu-se statistic ca mai multe zburatoare sunt omorate de pisici sau lovite de masini decat in urma impactului cu o turbina eoliana, au existat totusi cazuri in care pasari au murit dupa ce s-au ciocnit de palele sau turnul turbinei, cu o frecventa mai mare in unele zone decat in altele.
De exemplu, s-a constatat ca intr-o anumita regiune a Norvegiei au murit mai multe exemplare de vulturi cu coada alba in urma intrarii in contact cu o turbina eoliana, dar si alte zburatoare mai mici, precum potarnichi sau rate salbatice au sfarsit in acelasi mod.

De aceea, companiile producatoare de instalatii de vant s-au gandit sa vopseasca turbinele eoliene cu negru, astfel ca acestea sa poata fi vizibile de la distante mai mari, chiar si pentru pasarile care zboara la altitudini mici.

Vopseaua cu ultraviolete este o alta solutie luata in calcul de producatorii de turbine eoliene, mai ales ca aceasta nu modifica aspectul instalatiilor, nefiind vizibila pentru ochiul uman.

In prezent, sunt deja folosite anumite solutii si tehnologii pentru a indeparta pasarile din zonele in care sunt montate turbine eoliene, insa utilizarea acestora implica alimentare cu energie electrica, ceea ce le face mai putin practice decat vopsirea turbinelor, care se poate face in faza de productie si nu implica mentenanta ulterioara.

Sursa: Business Green
Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design