EVENIMENTE

Polonia devine al cincilea cel mai mare producător din Europa

Uniunea Europeană și-a mărit piața de energie solară cu peste 100%, făcând din 2019 cel mai de succes an de până acum. Fiind una dintre cele cinci țări care au contribuit cel mai mult la această creștere, Polonia și-a quadruplicat aproape capacitățile solare într-un an până la 784MW. 

Anul trecut a fost cel mai norocos an pentru Uniunea Europeană în sectorul energiei solare. În 2019, UE a adăugat instalații de energie solară de 16,7 GW în portofoliul său, crescând numărul cu 104% comparativ cu 2018. Creșterea puternică a marcat cea mai mare creștere a producției de energie solară din 2010. Până în prezent, cinci țări membre au contribuit cel mai mult dupa cum urmeaza Spania (4,7 GW), Germania (4 GW), Olanda (2,5 GW), Franța (1,1 GW) și Polonia (784 MW).

Deși celelalte 18 state membre au rămas în urmă pentru a îndeplini planurile energetice ale UE, majoritatea membrilor contribuie la progres, inclusiv realizarea semnificativă a Poloniei. Țara și-a quadruplat instalațiile de energie solară de la 203 MW conectate la rețea în 2018 la 784 MW în 2019. În 2020, Polonia intenționează să își dubleze aproape instalațiile la 1,3 GW. Aceste schimbări sunt importante pentru UE și Polonia, deoarece țara este cel mai mare producător de cărbune din Uniune.

Anterior, țara se străduia să îndeplinească planurile de energie regenerabilă ale Uniunii, dar în 2019, Polonia a înregistrat o creștere accentuată a producerii de energie solară. Deși cea mai mare sursă regenerabilă este energia eoliană, Polonia își concentrează atenția asupra extinderii sectorului energiei solare.

Cu multe proiecte noi în drum în Polonia, Sun Investment Group - liderul dezvoltatorului de instalații solare din Europa Centrală - își asumă participarea. Organizația lucrează de ani buni cu piața poloneză și au dezvoltat deja o capacitate de energie solară de 109 MW în țară. Și odată cu creșterea rapidă a pieței energiei solare, organizația se extinde în continuare. Au peste 500 de MW de proiecte în faza de dezvoltare avansată în diferite regiuni din jur.

Deividas Varabauskas, CEO și partener de administrare la Sun Investment Group, comentează aspecte care contribuie la tranziția la regenerabile și la creșterea ulterioară a sectorului. „Suntem încântați de faptul că Polonia se transformă acum într-unul dintre cei mai rapizi producători de energie solară din Uniunea Europeană. Considerăm că progresul a fost posibil numai datorită licitațiilor specifice sursei organizate de stat (pentru proiecte fotovoltaice mai mici de 1MWp), care vor fi în curând sporite și mai departe de proiecte mari de fotovoltaie care vor înlocui proiectele eoliene în licitații neutre din punct de vedere tehnologic, există foarte puține proiecte eoliene noi care respectă noile reglementări. Aceasta este o abordare câștig-câștig, întrucât ofertele de prețuri curente sunt foarte apropiate de prețul pieței, oferind generator de energie fotovoltaică 15 ani și foarte curând un venit suplimentar pentru trezoreria de stat poloneză. "

Dl Varabauskas adaugă că tranziția la energia solară va beneficia nu numai de calitatea aerului și de mediu, ci și de sistemul de subventie și de energie din Polonia. „Din cauza creșterii prețurilor la certificatele de CO2, statul va începe curând să genereze venituri din diferența dintre prețul de licitație acordat generatorului și prețul de piață al energiei electrice, care în câțiva ani va deveni mai mare decât prețul de licitație atribuit PV (fotovoltaice) generatoare. Impactul creșterii prețurilor la emisii europene de CO2 va afecta puternic prețurile energiei electrice în Polonia, deoarece cărbunele este cea mai intensă sursă de energie cu CO2 și Polonia depinde în mare măsură de cărbune pentru producerea de energie și căldură. Evident, aceasta este o motivație enormă pentru Polonia de la trecerea de la cărbune la cele regenerabile cât mai curând posibil, totuși, va mai dura un timp foarte important pentru a-și transforma pe deplin infrastructura energetică, ceea ce înseamnă că PV va ajuta la economisirea de bani în Polonia și cetățeni și întreprinderi. "

Potrivit domnului Varabauskas, aceste schimbări ar fi imposibile fără dedicarea semnificativă a guvernului țării de a stabili piața producției de energie solară în Polonia. De asemenea, este foarte important ca sistemul de licitații să fie prelungit dincolo de 2021, pentru a asigura investițiile neîntrerupte în proiecte noi, întrucât bazarea pe soluții de piață este doar o gândire doritoare, în special în mediul actual de recesiune economică. „Deși piața energiei solare din Polonia este în stadiul incipient, indicele global de infrastructură din 2019 a clasat țara ca una dintre cele mai importante piețe pentru producția de energie curată, ceea ce o face foarte atractivă pentru investițiile în energie solară și regenerabile.”

Uniunea Europeană își crește piața de energie regenerabilă și bate noi recorduri în fiecare an. Progresul ar fi imposibil fără ca țări precum Polonia să se alăture trenului și să accelereze tranziția. Cu multe proiecte noi pe parcurs, UE se poate aștepta la o creștere și mai proeminentă.

sursa: suninvestmentgroup.com

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design