EVENIMENTE

Petrom testeaza ingroparea carbonului si turbinele eoliene

 

Dificultatile de pe piata petrolului determina Petrom sa se orienteze catre energiile regenerabile. Avand in vedere cresterea estimata a cererii de energie de 50% pana in 2030 si problemele furnizarii, compania a decis sa cerceteze "noul teritoriu" al regenerabilelor, testare care costa compania peste 2,3 milioane de euro pentru perioada 2008-2009, a declarat Mariana Gheorghe, director general Petrom.

"Nu inseamna ca Petrom va deveni din companie de hidrocarburi companie de energii regenerabile", a precizat aceasta, adaugand ca energiile alternative sunt un obiectiv pe termen mediu, iar daca analiza va dovedi ca domeniul este profitabil, Petrom va investi masiv in proiecte eco de la captarea si stocarea dioxidului de carbon pana la eoliene.

Petrom a alcatuit un grup de lucru care se ocupa, in prezent, de identificarea oportunitatilor pe piata regenerabilelor. Sediul administrativ al centralei Petrobrazi este o cladire eficienta energetic si reprezinta un proiect in derulare al companiei in ceea ce priveste eficientizarea energetica. Constructia va economisi energia primara cu pana la 70% si va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu pana la 70%.

Pe langa acest proiect, portofoliul Petrom privind regenerabilele cuprinde initiative aflate la stadiul de analiza. Astfel, Petrom testeaza potentialul geotermal al Romaniei in vederea producerii de electricitate din zacamintele epuizate, captarea si stocarea dioxidului de carbon cu cresterea factorului de recuperare titei, aplicarea nanotehnologiei pentru cresterea eficientei energetice, evaluarea producerii de biogaz in Romania si producerea de electricitate din surse eoliene.

Scaderea continua a productiei de petrol din ultimii 30 de ani este un semn de ingrijorare pentru Petrom care cu o investitie minima poate asigura furnizarea pentru inca 15-20 de ani. Directorul general a anuntat, insa, ca Petrom are in vedere o investitie de 905 de milioane de euro in urmatorii trei ani pentru a asigura productia pana in 2040.

sursa: http://www.green-report.ro/

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design