EVENIMENTE

Pana in 2030, energia solara va fi mai ieftina decat cea din combustibili fosili

Institutul german Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solara a realizat un studiu din care reiese ca toate costurile pentru energia regenerabila vor fi un curand mai mici decat cele pentru combustibilii fosili.

Studiul compara cifrele actuale pentru transformarea diferitelor forme de energie in electricitate si realizeaza o predictie cu privire la evolutia acestor costuri pana in 2030.  Oamenii de stiinta din Freiburg au analizat atat costurile electricitatii din surse regenerabile, cat si cele ocazionate de tehnologiile de energie conventionala si au prezentat cifre comparative pentru noile centrale electrice construite in Germania, care functioneaza pe energie solara, eoliana si biogaz, dar si cele pe carbune brun, huila si gaze naturale.

Raportul mai arata faptul ca acele costuri de productie a electricitatii din regenerabile au scazut simtitor in ultimii ani, ajungand chiar din urma preturile pentru energia din centralele conventionale. Perspectivele pentru Germania sustin ca generarea de electricitate din energia fotovoltaica si cea eoliana va costa pana in 2030 mai putin decat cea produsa in centralele care folosesc combustibili fosili.

Potrivit managerului acestui proiect de cercetare, costurile de producere a electricitatii nu reprezinta singurul factor decisiv in determinarea gradului de competitivitate a surselor de energie regenerabila si conventionala. Alte elemente care influenteaza substantial rezultatele sunt si conditiile de mediu, cum ar fi radiatia solara si forta vantului, dar si costurile de finantare si riscurile demararii unui nou proiect de constructie a unei centrale electrice.

Dupa cum sustine directorul Institutului Fraunhofer, pana in 2030 costurile de productie a electricitatii din energie fotovoltaica vor scadea pana la 0.06 - 0.09 euro/kWh. “Cu aceste valori, chiar si sistemele mici de acoperis rezidentiale vor putea concura cu instalatiile eoliene onshore si chiar cu energia produsa din carbune brun, huila sau pe gaze naturale. Costurile de productie a energiei eoliene onshore vor scadea de asemenea semnificativ. Cel mai tarziu in 2020, acestea vor concura cu cele pe care tehnologiile de generare a electricitatii din carbune brun le implica”, a concluzionat Prof. Eicke R. Weber, director al Institutului Fraunhofer ISE.

Sursa: Renewable Energy Magazine

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design