EVENIMENTE

Oraselul austriac alimentat 100% cu energie regenerabila

Oraselul austriac alimentat 100% cu energie regenerabilaRegiunea in care se regaseste oraselul austriac Gussing, cu o populatie de numai 4000 de locuitori, era in urma cu douazeci de ani una din cele mai sarace din Austria. Cu o industrie si un comert slabe, fara infrastructura rutiera si cu o rata a somajului ridicata, principala indeletnicire a locuitorilor era agricultura.

Din cauza lipsei legaturilor de cale ferata, costurile cu energia erau in 1988 foarte mari, aproximativ 8 milioane de dolari anual mergeau numai pe facturile de combustibili fosili. Atunci, cativa lideri locali au considerat ca cele 8 milioane de dolari cheltuite pe incalzirea folosind combustibili fosili ar putea ramane in economia locala daca orasul si-ar produce singur energia de care are nevoie.

Asadar, in 1990 au dezvoltat initial un proiect de eficienta energetica, in cadrul caruia toate cladirile publice au fost izolate termic, iar becurile de la iluminatul stradal au fost inlocuite cu altele cu un consum redus de energie. Numai in acest fel, in primul an s-au facut economii la factura de energie de 50% la cladirile din centrul oraselului.

Strategia a continuat cu instalarea unei centrale de incalzire pentru sase locuinte, folosind biomasa lemnoasa, care se regaseste din abundenta in zona, fiind o regiune forestiera. Treptat, numarul acestor centrale a crescut, iar primarul a extins acest sistem in 1996 la intreaga comunitate. In anul 2001, cu ajutor guvernamental, oraselul a beneficiat de prima centrala cu gazeificare pe biomasa, care folosea aschii din lemn si rumegus si alte deseuri lemnoase de la o fabrica de pardoseli din lemn din apropiere.

Aceasta produce 2 MW de electricitate si 4.5 de caldura, mai mult decat suficient pentru nevoile localnicilor, toate acestea in conditiile in care foloseste numai o treime din intreaga cantitate de biomasa care este produsa in zona in fiecare an.

In anul 2007, prestigioasa publicatie New York Times a denumit oraselul “prima comunitate din Uniunea Europeana care a redus emisiile de carbon cu pana la 90%”. De atunci, Gussing atrage numerosi turisti, oameni de stiinta si politicieni, care vor sa vada cu ochii lor acest model de comunitate de succes.

Acum, aproximativ 400 de turisti viziteaza orasul in fiecare saptamana pentru a vizita numeroasele centrale electrice de demonstratie. In prezent, schimbarea orasului fata de acum douazeci de ani este radicala: aici exista 60 de companii noi, s-au creat 1.500 de noi locuri de munca, iar in urma vanzarii energiei la bugetul local se varsa peste 17 milioane de dolari.

In acest moment exista in Austria peste 15 regiuni independente energetic, producandu-si singure electricitatea necesara pentru iluminat, incalzire si transport.

Sursa: CleanTechnica

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design