Cele mai recente date facute publice de catre reprezentantii Uniunii Europene arata ca trei dintre tarile membre ale spatiului comunitar si-au indeplinit deja obiectivul de energie regenerabila stabilit pentru anul 2020.
Astfel, desi mai sunt sase ani pana la termenul-limita, aceste trei tari au atins deja proportia de energie verde in totalul productiei la nivel national, iar majoritatea tarilor UE se afla si ele pe drumul cel bun in indeplinirea acestei tinte. Din pacate insa, dupa cum arata si
graficul, Regatul Unit mai are mult pana la obiectivul sau.
Eurostat, organismul european care se ocupa de statisticile la nivel european si de colectarea datelor pentru studiile de piata, sustine ca Suedia este liderul tarilor membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste cota de energie regenerabila in totalul productiei de electricitate, cu 51% din intreaga cantitate, aceasta fiind si una din cele trei tari care si-au depasit deja cota stabilita pentru 2020.
Celelalte doua tari membre ale Uniunii Europene care si-au indeplinit obiectivul pentru 2020 cu 8 ani mai devreme sunt Bulgaria si Estonia, factorul care a stat la baza acestei reusite fiind dezvoltarea spectaculoasa a sectorului eolian, insa si biomasa a jucat un rol important in atingerea tintei de catre Estonia.
Totusi, 20 din cele 28 de tari ale spatiului comunitar au parcurs mai mult de jumatate din drumul catre indeplinirea tintei pentru 2020, insa date ingrijoratoare vin din zona Marii Britanii, care in 2012 avea numai 4.2% energie regenerabila in totalul productiei, iar specialistii vorbesc despre o posibila focusare a britanicilor asupra energiei nucleare pentru a reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cu toate acestea, desi anul 2020 este la sase ani distanta de prezent, autoritatile europene se gandesc deja la tintele de energie regenerabila pe termen lung, astfel ca recent a fost aprobat obiectivul pentru anul 2030, si anume acela ca 27% din energia fiecarui stat sa provina din surse regenerabile, iar emisiile de noxe sa fie reduse cu 40% fata de nivelul anului 1990.
Sursa:
Climate Central
Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.