EVENIMENTE


Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice

Ministerul Mediului, Apelor  și Pădurilor a anuntat lansarea unui Programul  privind  creșterea  eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ, finanțat  din  Fondul  pentru Mediu.  Prin  acest  program școlile  și  grădinițele  din România pot fi izolate termic și eficientizate energetic.

“Investim, din Fondul pentru Mediu, 384 de milioane de lei în aceste clădiri, în care copiii noștri petrec foarte mult timp. Vrem să fie bine izolate, călduroase, plăcute și sănătoase. Acești bani ne permit să eficientizăm energetic peste 400 de școli din România.Eficienţa energetică a școlilor sau grădinițelor are dublu avantaj: pede-o parte, se reduce consumul de energie și scad costurile cu utilitățile; pe de altă parte, sănătatea profesorilor și a elevilor este mult mai în siguranțădatorită calitățiiaerului din interior care poate stimula performanța elevului cu până la 15%.Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unități de învățământ din țară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire sobape lemne. Acest fapt creazăo mare presiune pe păduri. Mi-aș dori ca în maxim 3 ani să nu mai avem în România școli sau grădinițe care să fie încălzite cu sobe pelemn” –a afirmat ministrul Mircea Fechet.

Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ are drept scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea  consumului  anual  de  energie primară.Solicitanți eligibili sunt UAT-urile organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu, inclusiv subdiviziunile municipiului București.

Criteriile de eligibilitate vizează, printe altele,aspecte precum:
- Clădirea/ansamblul  de  clădiri  pentru  care  se  depune  cerere  de  finanțare  nu  a  mai beneficiat  de  finanțare  publică  în  ultimii  5  aniînainte  de  data  depunerii  cererii  de finanțare și nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanțare pentru aceleași lucrări de intervenție/activități aferente operațiunii care sunt realizate asupra aceleiași infrastructuri/aceluiași  segment  de  infrastructură,potrivit  declarației  pe  propria răspundere din cererea de finanțare;
- Clădirea/ansamblul de clădiri nu se încadrează în clasa I de risc seismic, respectiv clădire cu risc ridicat de prăbușire, sau în clasa II de risc seismic respectiv clădire care sub efectul cutremurului poate suferi degradări structurale majore;
- Clădirea/ansamblul de clădiri a/au fost construite înainte de anul 2000;
- Deține  un  document  strategic  relevant  precum:  un  plan  de  acțiune  privind  energia durabilă, o strategie de reducere a emisiilor de CO2 sau o strategie locală/județeană în domeniul energiei.

Programul  va  finanța  primăriile  cu  90%  din  valoarea  acestor investiții  pentru  unitățile  de învățământ, respectiv cu sume cuprinse între 1.500.000 de lei pentru localitățile cu până la 5.000 de locuitori și 3.000.000 de lei pentru cele cu mai mult de 5.000 de locuitori. Activitățile concrete ce vor putea fi finanțate prin program sunt lucrări de construcții și instalații precum: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de  producere  a  energiei  electrice  și/sau  termice  pentru  consum  propriu,  lucrări  de instalare/reabilitare/modernizare asistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri etc.


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design