Proiectul de realizare a unui prototip de combustibil solar pentru aeronave poarta denumirea de “Solar-Jet”, iar combinatia este de apa si dioxid de carbon, in conditii de lumina solara concentrata ca sursa de energie cu temperatura ridicata.
Lucrarile de cercetare din cadrul proiectului sunt finantate de catre Uniunea Europeana, iar recent s-a obtinut in premiera la nivel mondial un tip de combustibil “solar” pentru aeronave, care are la baza apa si CO2. Astfel, oamenii de stiinta au reusit sa efectueze intregul lant de productie al kerosenului regenerabil, utilizand lumina solara concentrata ca sursa de energie.
In acest sens, Comisia Europeana arata intr-un comunicat recent ca in urmatorii ani toti combustibilii lichizi pe baza de hidrocarburi ar putea fi produsi din apa, dioxid de carbon si lumina solara.
Comisarul european responsabil cu cercetarea, inovarea si stiinta a declarat ca “prin aceasta tehnologie, am putea obține candva un combustibil mai curat si usor de produs pentru aeronave, autovehicule si alte mijloace de transport. Astfel, securitatea energetica ar putea spori considerabil, iar unul dintre principalele gaze cu efect de sera responsabile pentru incalzirea globala ar putea fi transformat intr-o resursa utila”.
In prima etapa a proiectului de cercetare, pentru transformarea dioxidului de carbon si a apei in gaz de sinteza, a fost utilizata lumina concentrata, care imita lumina solara, iar reactorul in care s-a efectuat acest proces a fost unul solar la temperaturi inalte si care continea materiale pe baza de oxizi de metal. Gazul de sinteza a fost apoi transformat in kerosen.
In cea de-a doua etapa a proiectului, cercetatorii vor incerca sa realizeze o imbunatatire a reactorului solar si sa verifice daca acesta tehnologie inovativa poate fi implementata si la scara mai mare si la costuri mai accesibile.
Proiectul “Solar-Jet” a fost gandit pe o perioada de patru ani, fiind demarat in luna Iunie 2011, beneficiind de o finantare din partea Uniunii Europene in valoare de 2.2 milioane de euro. Uniunea Europeana a lansat la 1 Ianuarie 2014 un nou program, denumit “Orizont 2020”, care are ca scop identificarea de noi si sustenabile surse de energie si care se va intinde pe o perioada de sapte ani.
Sursa:
Romania Libera
Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.