EVENIMENTE






Primul sat solar din Romania

Sat solar in RomaniaIn apropiere de orasul Calan din judetul Hunedoara exista un sat, Ursici, care in curand va deveni primul sat solar din Romania, el in prezent aflandu-se printre cele 16 localitati din judet care nu sunt conectate la reteaua nationala de electricitate.

Astfel, in ciuda faptului ca zona este una saraca, slab dezvoltata din punct de vedere economic, asezarea va trece peste cateva zile de la iluminatul caselor folosindu-se lampi cu petrol la tehnologia moderna a producerii de energie electrica cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Avand in vedere ca asezarea este una foarte mica, cu numai 14 gospodarii, organizatia non-guvernamentala “Free Miorita” cu sediul in Bucuresti a decis implementarea aici a acestui proiect de investitie care prevede montarea de panouri fotovoltaice pe fiecare casa din sat.

Iulian Angheluta, reprezentantul Asociatiei “Free Miorita” care a organizat aceasta actiune, sustine ca ideea montarii de panouri solare in aceasta localitate i-a venit inca din anul 2008, cand a organizat in acest sat o actiune cu ajutoare umanitare, insa la acel moment investitia in 14 sisteme fotovoltaice ar fi presupus costuri foarte mari.

Mai mult decat atat, in anul 2012 Angheluta a vizitat din nou asezarea de munte, iar cand a remarcat ca in continuare oamenii nu au curent electric a decis demararea acestui proiect. Costurile investitiei, care se ridica la aproximativ 10.000 de euro (700 de euro pentru fiecare locuinta), sunt suportate partial de o institutie bancara si de catre Asociatia “Free Miorita”, in urma vanzarii unor materiale promotionale.

Proiectul presupune, pe langa montarea instalatiilor fotovoltaice individuale, si instalarea in fiecare locuinta a unor dispozitive de alimentare a becurilor la 12V, dar si a unor prize speciale pentru alimentarea telefoanelor mobile, pentru ca oamenii sa poata comunica si cu cei din afara localitatii. In plus, in fiecare din cele 14 case se va monta un invertor, care va permite oamenilor sa isi alimenteze un aparat electrocasnic cu un consum mic, cum ar fi un televizor sau un frigider.

Voluntarii care dezvolta acest proiect vor ca lucrarile sa fie finalizate pana la data de 14 Septembrie, pentru ca toti locuitorii acestui sat sa se bucure de avantajele electricitatii.

Sursa: Solar Magazin

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice




  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA








DK Expo



















Real Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design