EVENIMENTE


Insolatia

Nivelul insolatiei este cantitatea de energie solara care patrunde prin atmosfera si cade pe suprafata solului.Acesta cantitate de energie variaza in functie de latitudine, altitudine si perioada a anului.Astfel vara avem un nivel de insolatie mai ridicat decat iarna.
Nivelul de insolatie este exprimat ca medie anuala sau lunara, in kilowati ora pe metru patrat.Pentru a corela marimea cu nivelul consumului zilnic de energie termica , insolatia se foloseste in valorile lunare de KWh/m2/zi.
Nivelul insolatiei se determina cu ajutorul unor harti de insolatie.Cea mai cunoascuta este cea alcatuita de NASA.Conform ei Romania are trei niveluri de insorire: zona o ( >1250 KWh/m2/an) care coincide cu litoralul marii negre, zona I ( 1150 - 1250 KWh/m2/an) care include regiunile subcarpatice si carpatice si zona II ( 1000-1150 KWh/m2/an) compusa in principal din campii.

Pentru dimensionarea instalatiilor solare se foloseste de regula nivelul mediu de insolatie al lunilor martie-octombrie pentru cele proiectate sa nu functioneze iarna.

In Bucuresti valoarea medie a insolatiei lunilor martie-octombrie este de 4,56 kWh/m2/zi, media anuala fiind de 3,56 kWh/m2/zi.

Nivelul insolatiei influenteaza direct buna functionarea a instalatiilor solare.Ele trebuie sa fie configurate tininduse seama de aceste valori ale insolatiei pentru ca altfel instalatia fie va fi supradimensionata fie subdimensionata.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design