EVENIMENTE


Glosar de termeni

Orificiu: Partea colectorului prin care pătrunde lumina. Pentru tuburile vidate aceasta se referă la secţiunea transversală prin tubul exterior de sticlă măsurand diametrul interior al acestuia, nu cel exterior. (Eg. 0.0548m x 1.72m = 0.094m2). Lungimea tubului vidat este 1.72 m.

Partea de absorţie: Partea tubului care absoarbe razele luminii. Pentru tuburile solare această parte este definită ca şi o secţiune transversală prin tubul interior de striclă (cu inveliş selectiv) se va măsura diametrul exterior. (0.047 x 1.72m = 0.08m2). Această valoare este folosită atunci cand se calculează valoarea eficienţei. Pentru colectoarele tuburilor solare cu panouri reflectorizante, intreaga arie a suprafeţei circumferinţei a tubului interior, este folosită adeseori pentru atunci cand se calculează suprafaţa de absorţie, presupundu-se că panoul reflectorizant reflectă lumina pe partea interioară a tubului vidat. Colectorul solar AP Apricus nu foloseşte panouri reflectorizante.

BTU: Standarde pentru Unităţile Termice Britanice. Aceasta este o unitate de măsură imperială pentru incălzirea suprafeţei folosită in Statele Unite şi in Marea Britanie. Conversia in unităţile metrice este 1 kWh = 3412Btu, şi pentru valoarea ariei suprafeţei, , 1kWh/m2/zi = 314Btu/ft2/zi.

Colector: Un colector solar nu este chiar un incălzitor de apă solar. Un incălzitor de apă solar este un sistem care poate include un tanc de acumulare, pompă, controler şi un panou solar pe post de colector. Un colector solar este o parte a sistemului care absoarbe energia solară şi o converteşte in căldură. Modelul Apricus AP este separat de tanc şi astfel este un colector solar.

Celsius: Unitatea metrică pentru măsurarea temperaturii. Se converteşte după cum urmează:
Fahrenheit = (oC x 1.8) + 32
Celsius = (oF - 32)/1.8
Pentru măsurătorile Delta-T este nevoie de diferenţa relativă de temperatură.
Ex. Delta-T = 7oC porneşte pompa, Delta-T 2oC opreşte pompa. Cate grade sunt acestea in oF?
Conversia de la Fahrenheit la Celsius este simplă:
Fahrenheit = oC x 1.8
Celsius = oF / 1.8

Delta-T Controler: Delta-T se referă la diferenţa dintre două temperaturi. Acest termen este folosit adesea in privinţa controlerului solar. In acest caz Delta-T este diferenţa dintre temperatura colectorului solar şi temepratura apei in tancul de acumulare solar. Un controler Delta-T poate fi configurat ca să pornească pompa atunci cand diferenţa Delta-T depăşeşte un nivel stabilit (Ex. 7oC / 12.7oF) şi va inchide din nou pompa atunci cand diferenţa de temperatură coboară sub cealaltă valoare setată (Ex. 2oC / 3.6oF). Controlerul va porni pompa atunci cand există potenţial de incălzire in instalaţie. Un controler poate de asemenea fi folosit pentru a asigura protecţia anti-ingheţ prin recircularea apei calde din tanc prin instalaţie atunci cand temperatura instalaţieii coboară sub 5oC.

Eficienţa: Eficienţa colectorului solar este in mod uzual exprimată in valori procentuale, sau in grafic de performanţă. Atunci cand se evaluează performanţele unui colector trebuie ţinut cont de suprafaţa de absorţie. Suprafaţa de absorţie a colectoarelor plate este aproape identică cu suprafaţa lui totală, pe cand suprafaţa de absorţie a tubului vidat este in mod obişnuit jumătate din suprafaţa sa totală. Atunci cand se compară două colectoare, trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori nu doar de graficul de performanţă. Valoarea IAM are o influenţă semnificativă asupra puterii de incălzire actuală in timpul unei zile intregi. Privind doar la valoarea procentuală a eficienţei aceasta nu va da o indicaţie corectă in privinţa puterii de incălzire zilnică.
Eficienţa este in mod obişnuit complect testată prin testarea cu teste ca SPF, SRCC şi alte teste guvernamentale aprobate.
Tm* este valoarea axei x de pe graficul de performanţă pentru colectoarele solare.
Tm* este calculat ca: (temperatura apei  temperatura ambiantă)/insorire
Ex. (44oC - 20oC)/800Waţi = 0.03

Debitul: Este volumul de apă care curge prin instalaţie intr-o perioadă de timp dată. In mod uzual se măsoară in volum/minut sau prin volum/oră. 1 Litru/min = 0.264 US Gallon/min.

Suprafaţa totală: Suprafaţa totală a colectorului incluzand ramă, conducte şi absorber. Această suprafaţă este in mod obişnuit folosită atunci cand se face comparaţia intre colectoare, dar cea mai bună comparaţie este din punct de vedere al preţului. Dimensiunea acoperişului in mod obişnuit nu este un factor de limitare pentru instalaţia de incălizire solară a apei menajere, deci dimensiunea colectorului nu este in mod real aşa de importantă.

Tub de incălizire: O tijă vidată sau un tub folosit pentru transferul de căldură.

insorire: A nu se confundă cu izolaţia. Se referă la cantitatea de lumină solară care cade pe pămant.

Izolaţie: Proprietatea de a izola impotriva transferului de căldură/frig. Colectoarele solare Apricus AP folosesc vată de sticlă comprimată pentru izolarea impotriva pierderilor de căldură. Vata de sticlă are excelente proprietăţi de izolare, este foarte uşoară şi poate rezista la temperaturi ridicate, ceea ce face ca ea să fie o alegere ideală pentru colectorul solar.
Este făcută din cel puţin 80% din sticle vechi şi poate fi reciclată ceea ce face ca mediul ambiant să fie protejat.

Iradiere, Iradiaţie: In mod fundamental este la fel ca şi insorirea  este explicat mai sus.
Modificatorul Unghiului de Incidenţă (IAM): Se referă la schimbarea performanţelor in funcţie de unghiul la care se află soarele faţă de suprafaţa de schimb de căldură a colectorului. Cand razele soarelui cad perpendicular pe colector (in mod obişnuit in miezul zilei) se notează acest unghi cu 0o, şi respectiv cu minus sau plus in funcţie de perioda din zi, dimineaţa sau dupăamiaza. Colectoarele cu o suprafaţă de absorţie plată, care includ cateva tipuri de tuburi vidate, au eficienţă de 100% doar in miezul zilei (0o), in timp de tuburile solare Apricus asigură o eficienţă maximă de la mijlocul perioadei de dimineaţă pană la mijlocul amiezei, adică la aproximativ 40o de axa perpendiculară. Acest fapt rezultă intr-o putere de incălzire stabilă pentru cea mai mare parte a zilei.

Presiunea: Se referă la presiunea apei din sistem. Conversia pentru cele mai des folosite unităţi de măsură este: 1 bar = 1.02kg/cm2 = 14.5psi = 100kPa = 0.1Mpa = 10m coloană de apă.
Cat de puternică este radiaţia solară (insorirea) in zona mea ?
Ce este insorirea ?
Cantitatea de energie electormagnetică (radiaţie solară) care ajunge pe suprafaţa pămantului. Aceasta inseamnă cat de multă lumină solară ajunge pană la noi ?

Ce se ştie despre nivelul de insorire util ?
Cunoscand nivelul de insorire a unei regiuni particulare putem determina dimensiunea necesară a unui colector solar. Pentru o zonă cu un nivel de insorire scăzut va fi nevoie de un colector mai mare decat intr-o altă zonă cu un nivel de insorire mai ridicat. Odată ce cunoşti nivelul de insorire al regiunii unde locuieşti vei putea calcula corect dimensiunea colectorului şi puterea necesară.

Ce unităţi de măsură se folosesc pentru nivelul de insorire?
Valoarea este exprimată in mod obişnuit prin kWh/m2/zi. Aceasta este cantitatea de energie solară care atinge suprafaţa pămantului pe un metru pătrat intr-o singură zi. Desigur că această valoare este o medie pentru a ţine seama de diferenţa dintre lungimea perioadelor de zi din an. Aici sunt date cateva dintre unităţile de măsură folsite in lume.
Convertirea bazată pe mărimea suprafeţei după cum urmează:
1 kWh/m2/zi = 317.1 btu/ft2/ zi = 3.6MJ/m2/ zi
Convertirea energiei brute este:
1kWh = 3412 Btu = 3.6MJ = 859.8kcal

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design