EVENIMENTE


ENERGIE EOLIANA: Sute de milioane de euro in bataia vantului

Cel putin o parte din Romania ar putea arata in cativa ani ca insula Creta: un imens parc eolian. Numai compania portugheza Martifer va arunca in vant , in urmatorii cinci ani, peste jumatate de miliard de euro.
Cativa investitori au gasit o noua oportunitate in Romania: vantul. Adunate, investitiile pentru urmatorii trei pana la cinci ani trec de 1,5 mld. euro, iar productia de energie electrica din vant ar putea creste semnificativ. Zona vizata este Dobrogea, datorita potentialului de vant mai ridicat. Luis Requejo, directorul general al Eviva Energy, din cadrul grupului portughez Martifer, a declarat pentru MONEY EXPRESS ca planul companiei este sa investeasca nu mai putin de 560 mil. euro pana in 2012 in centrale eoliene, adica peste 100 de mil. de euro pe an, in medie. Planul companiei este sa instaleze in Dobrogea capacitati de productie de 400 MW, spune directorul general al Eviva Energy. In momentul de fata, compania cauta terenuri in judetul Tulcea pentru a incepe constructia centralelor eoliene. Luis Requejo spune ca Eviva Energy a cumparat deja o parte din pamanturi, dar are in vedere si asocierea cu Consiliile Locale pentru a demara afacerea. Investitia va fi amortizata, conform estimarilor facute de portughezi, in 4-6 ani. De altfel, Martifer nu este la prima investitie in energie verde din Romania. Compania portugheza a investit deja de 50 de milioane de euro intr-o fabrica de biodiesel, care a fost deschisa in luna mai la Lehliu.


Potentialul businessului este atat de mare  in viziunea unor investitori  incat unii dintre ei se incumeta sa prognozeze un randament mai mare chiar decat in imobiliare, cea mai in voga afacere a momentului. Stefan Iordache, director general la BTWC Brokerage, o firma care activeaza in domeniul asigurarilor si al bursei, explica cum a ajuns sa-si directioneze banii spre centralele eoliene. Un apartament de 400.000 de euro din central Bucurestiului produce o chirie lunara de circa 2.500 euro. Iar centrala eoliana, pe care am dat sub 500.000 de euro, produce energie electrica de 7.000 de euro pe luna, spune Stefan Iordache. El a cumparat, prin firma Eol Energy, o central de 0,55 MW, instalata la Baia, in judetul Tulcea. Din luna martie a anului in curs, de cand este proprietarul turbinei, a tot facut calcule si a ajuns la concluzia ca va castiga mai mult daca va investi in energia eoliana. Stefan Iordache spune ca in prezent este in plin proces de vanzare a trei imobile situate in Bucuresti, in valoare totala de circa 900.000 de euro. Banii ii voi baga in centrale eoliene. Mai mult, am primit deja aprobarea pentru un credit la Bancpost, de 1,1 milioane de euro, tot pentru aceasta activitate. Iordache este aproape convins ca a dat peste businessul perfect: nu are nevoie de angajati, are piata de desfacere asigurata, nu are costuri de productie, nu are concurenta, nu-l poate fura nimeni. Doar vantul, daca nu bate suficient de tare.

Pionieri in acest domeniu au fost in Romania doi frati din Baia Mare. Dan Chincea detine, alaturi de fratele sau, Eugen Chincea, firma Pentium SRL. La ora actuala, aceasta companie are cea mai mare productie de energie electrica din surse eoliene. Avem doua unitati la Baia (jud. Tulcea) si la sfarsitul lunii iulie a.c. va intra in productie a treia unitate, a declarat Dan Chincea. In total, compania sa a investit 2 mil. euro in acest business si spera sa recupereze investitia in 3-5 ani. Dan Chincea are in vedere atat dezvoltarea parcului eolian, cu ajutor financiar de la UE, cat si vanzarea afacerii.

Daca vom avea o oferta care sa ne convinga, cu siguranta vom vinde, a spus baimareanul, care a si facut primii pasi in aceasta directie prin vanzarea unei unitati de productie catre Eol Energy. Un business in energie eoliana este atractiv pentru ca, desi presupune investitii consistente, aproape ca nu necesita cheltuieli de intretinere. Odata pusa in functiune, o unitate de productie genereaza costuri foarte mici, a observat Dan Chincea dupa jumatate de an de la punerea in functiune a primei centrale.

Reviziile periodice si un angajat care sa supravegheze parcul sunt principalele costuri, explica Chincea.

Marea problema ramane, evident, vantul, acesta fiind si motivul pentru care majoritatea investitorilor se orienteaza spre Dobrogea, unde studiile au indicat un potential eolian ridicat. In luna mai, de exemplu, reprezentantii companiei Grivco anuntau primaria din Valu lui Traian (jud. Constanta) ca firma este interesata de concesionarea unei suprafete de teren in comuna, in vederea construirii unui parc eolian. Dan Loghin, din cadrul companiei Grivco, detinuta de omul de afaceri si politicianul Dan Voiculescu, a declarat ca a ales zona respectiva dupa ce am muncit doi ani la un studiu privind potentialul energetic eolian din tara noastra. El nu a dorit sa precizeze suma care va fi investita si nici stadiul in care se afla proiectul. O luna mai tarziu, pe 25 iunie, CEZ Romania a anuntat ca intentioneaza sa realizeze un proiect greenfield pentru productia de energie din surse eoliene. Dorim sa instalam o capacitate de aproximativ 100 MW, spunea Doru Voicu, din cadrul CEZ Romania. El a adaugat ca investitia va fi derulata in 3-5 ani, iar proiectul va putea genera un capital de circa 70 de milioane de euro.

Dar se pare ca nu doar Dobrogea are potential eolian. Un grup de oameni de afaceri australieni a inceput deja demersurile pentru infiintarea unui parc eolian la Marasesti, o investitie de 141 mil. euro. Primii pasi s-au facut deja. Am semnat pe 15 iunie un contract de colaborare cu firma Sinus Holding SRL a declarat primarul din Marasesti, Emilian Brasov, in timp ce grupul spaniol Detea, care are afaceri imobiliare in Romania, intentioneaza sa realizeze doua parcuri eoliene, unul la Facaeni (jud. Ialomita) si al doilea la Harsova, in judetul Constanta. Investitia anuntata, de 100 mil. euro, va fi realizata in 2-3 ani. Din Europa, Danemarca sta cel mai bine: 25% din totalul de energie consumata provine din vant. Urmeaza Spania (8%) si Germania (6%), in timp ce in Romania procentul este deocamdata unul infim (0,06). Dar investitiile isi iau avant, asa ca procentul va creste pe masura ce centralele eoliene vor deveni parte din peisaj.

Investitii anuntate
Companii straine si romanesti, mici sau mari, vor sa profite in urmatorii ani de investitiile in energia eoliana.

Compania/ Investitie anuntata
 
Eviva Energy  560 mil. euro 
Electrica 200 mil. euro 
Statkraft 160 mil. euro 
Sinus Holding  141 mil. euro 
Detea 100 mil. euro 
New Energy Grup  70 mil. euro 
Grivco* 70 mil. euro 
CEZ  70 mil. euro 
Enel  24 mil. euro 
Iberom 20 mil. euro 
Pentium 20 mil. euro 
E Market  5 mil. euro 
Ecoprod Energy  4 mil. euro 
Meinl International Power**  780 mil. euro 

*Estimare facuta luandu-se in calcul investitiile altor companii pentru capacitati similare de productie; **In Romania, Slovacia si Polonia

sursa : http://www.moneyexpress.ro/

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design