EVENIMENTE


Energia eoliana

Energia eoliană face parte, alături de energia solară, a apelor curgătoare, cea rezultată in urma proceselor biologice si a căldurii geotermale, dintre energiile regenerabile, posibil de captat si utilizat in scopuri casnice si industriale. Caracterul regenerabil al acestor surse de energie provine din faptul că sursele acestor energii sunt regenerabile, spre deosebire de cărbuni, spre exemplu, limitati ca zăcăminte.
Vanturile se formează datorită incăzirii neuniforme a suprafetei pamantului de către energia radiată de soare. Această incălzire variabilă a straturilor de aer, produce zone de aer de densităti diferite, fapt care creează miscări ale acestuia - vanturile. Energia cinetică a vantului este folosită la antrenarea elicelor turbinelor eoliene, capabile de a genera electricitate.
Energia eoliană s-a dovedit deja a fi o solutie foarte bună la problema energetică globală. Utilizarea resurselor regenerabile se adresează nu numai producerii de energie, dar, prin modul particular de generare, reformulează si modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliană in special este printre formele de energie regenerabilă care se pretează aplicatiilor la scară redusă.
Piata mondială energiei eoliene continuă să crească anual cu o rată de 32% in ciuda constrangerilor legate de oferta limitată de turbine eoliene. Această dezvoltare arată că industria globală a energiei bazată pe forta vantului răspunde rapid provocării de a produce nivelul solicitat si reuseste să-si sustină cresterea.
"Cresterea accentuată din 2006 arată că cei care iau deciziile incep să ia in serios beneficiile pe care dezvoltarea energiei vantului le poate aduce. Pe de altă parte, nu putem uita că energia eoliană este o tehnologie nouă care necesită un cadru robust de reglementări si implicare pentru a-si atinge potentialul", a declarat presedintele Consiliului Mondial pentru Energia Eoliana,  Arthouros Zervos.

Avantajele sistemelor eoliene :
- emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili;
- nu se produc deseuri;
- costuri reduse pe unitate de energie produsă. In 2004, pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fată de cel din anii 80, iar previziunile sunt de continuare a scăderii acestora;
- costurile de scoatere din functiune la capătul perioadei normale de functionare sunt minime, instalatiile eoliene putand fi integral reciclate.

Dezavantaje:
- cel mai important dezavantaj este variatia vitezei vantului si din acest motiv nu orice locatie se pretează la acest gen de aplicatie;
- un alt dezavantaj semnalat este "poluarea vizuală si sonoră" (exista persoane care sustin că nu se ncadrează vizual in mediul inconjurător si fac zgomot in timpul functionării) si faptul că afectează ecosistemele (necesită terenuri virane mari pentru instalare si pot omor păsările). Argumente impotriva acestora sunt că turbinele moderne de vant au o aparitie atractivă stilizată, că masinile omoară mai multe păsări pe an decat turbinele si că alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind cărbunele, sunt cu mult mai dăunătoare pentru mediu, deoarece creează poluare si duc la efectul de seră.
Si oficialitătile romane incep să se preocupe de acest subiect, dovadă si faptul că incep să se pună la punct strategiile in domeniul promovării surselor regenerabile de energie. Se estimează că pană in 2010, 32% din productia de energie electrică trebuie să fie obtinută din surse regenerabile. Unele dintre primele zone vizate pentru instalarea de turbine eoliene sunt: zona Brasov-Ghimbav, zona Bran si masivul Postăvarul.

sursa: http://www.sporulcasei.ro/

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design