EVENIMENTE


Ce urmeaza pe piata energiei solare din Romania

Scott Moskowitz si Adam James de la Greentechmedia au facut o ampla analiza asupra pietei energiei solare din tara noastra, precum si asupra tendintelor pe care le prezinta aceasta pentru urmatorii ani.

Astfel, anul trecut Romania a instalat pentru prima oara in istorie mai mult de 1 GW de energie solara fotovoltaica, plasandu-se in galeria jucatorilor mari la nivel mondial, cum ar fi Italia, India, Marea Britanie sau Grecia.
 Initial, dezvoltatorii au inceput sa investeasca in piata solara din Romania impulsionati de reducerea nivelului subventiilor din alte piete fotovoltaice mai mari, cum ar fi Germania sau Spania.
In 2014, programul de subventionare a producatorilor de energie regenerabila a fost suspendat de la 1 Ianuarie, astfel ca toti constructorii s-au grabit sa finalizeze proiectele calificate pentru certificate verzi pana la sfarsitul anului trecut. De aceea, piata romaneasca de solare ne-a invatat cateva lectii in ceea ce priveste trecutul si viitorul cererii de energie solara la nivel mondial.

Anul trecut a constituit pentru sectorul energiei fotovoltaice unul de schimbari majore, in principal din cauza faptului ca cererea s-a mutat din tarile din Vestul Europei spre pietele din regiunea Asia-Pacific si Statele Unite. Tarifele de sprijin din pietele traditionale ca Germania, Spania, Italia si Cehia au scazut drastic sau chiar au fost oprite, iar acest lucru a provocat indreptarea investitorilor spre cautarea de noi piete pentru a-si mentine profiturile.

In 2013, programul de subventionare din Romania prevederea acordarea a sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie solara produs, aceste certificate putand fi tranzactionate pe bursa de profil la un pret cuprins intre 27-55 euro/unitate. Astfel, pe fondul insuficientei capacitatii solare din tara noastra si de profiturile care nu mai erau sigure in pietele cu traditie din Europa, dezvoltatorii au inceput numeroase proiecte de centrale solare in Romania.

In consecinta, cererea a depasit cu mult asteptarile autoritatilor, astfel ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a propus reducerea numarului de certificate verzi de la sase la numai trei in luna Martie 2013. Mai mult decat atat, oficialii guvernamentali au anuntat ca doua dintre certificate vor fi acordate abia in Martie 2017, in speranta ca aceasta masura va infrana cererea de fotovoltaice din Romania.

Viitorul energiei solare in Romania


Cresterea pietei de energie fotovoltaica din tara noastra este un produs secundar al fortelor de lunga durata care guverneaza cererea de energie solara, care au mutat ritmul de dezvoltare de la o regiune la alta, in functie de schimbarile rapide suferite de programele de subventionare din diverse tari.

Astfel, cu un program atractiv de sprijin al productiei de energie solara, cu un nivel ridicat al insolatiei si cu o pozitionare geografica accesibila pentru furnizorii de echipamente, Romania indeplineste toate criteriile pentru a fi o piata solara puternica. Insa, la fel ca si in alte piete, o eliminare treptata, dar rapida a stimulentelor a determinat o scadere semnificativa a instalatiilor.

Desi aceasta situatie a cresterii unor piete pusa pe seama acordarii de subventii a fost des intalnita in industria solara pana in acest moment, in viitor imbunatatirea aspectelor economice din acest sector energetic va directiona interesul investitorilor spre pietele sustenabile, unde stimulentele, chiar daca au un nivel scazut, sunt acordate constant. Dezvoltatorii vor vana permanent urmatoarea mare piata cu stimulente, dar se asteapta ca atentia lor sa se indrepte mai mult catre pietele emergente si durabile, cu un nivel ridicat al insolatiei si cu o cerere in crestere pentru energie solara, asa cum sunt tarile din America Latina.

Sursa: Greentechmedia

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design