EVENIMENTE

Mori de vant in largul marii

 

Turbinele eoliene montate pe platforme plutitoare, ancorate precum geamandurile, au şansele cele mai mari de a scăpa in cazul producerii unui cataclism natural.

Indiferent dacă va fi vorba de schimbarea climei, ciocnirea cu un asteroid sau un cutremur catastrofal, centralele electrice plutitoare pot supravieţui valurilor gigantice care vor urma dezastrului.

Aceste platforme cu generatoare de electricitate costă enorm şi produc puţin. Deocamdată, in sudul Italiei, abia intră in funcţiune prima dintre ele. In ciuda lipsei lor de rentabilitate, Marea Britanie a comandat deja 7.000 de astfel de centrale. Norvegia, Statele Unite şi Rusia dezvoltă proiecte similare. Franţa, in schimb, şi-a construit o hidrocentrală intr-o peşteră, aflată la 800 de metri deasupra nivelului mării.

Cercetătorii consideră că amplasarea unor turbine eoliene pe platforme plutitoare sau construirea unor hidrocentrale sub pămant ar proteja omenirea de schimbările catastrofale ale climei

Păstrarea unor surse de energie electrică după un cataclism natural este esenţială pentru supravieţuire. Strategiile de apărare prevăd soluţii ca-n filmele SF.

In apele Mediteranei din sudul Italiei, la peste 20 de kilometri de ţărm, va fi inaugurată peste cateva zile prima centrală electrică plutitoare din lume. O turbină eoliană uriaşă, amplasată pe o platformă plutitoare, va fi ancorată intr-o zonă unde vantul bate cu putere tot timpul anului. Cei caţiva megawaţi obţinuţi astfel vor fi trimişi la mal prin cabluri submarine.

Firma "Blue H", care a realizat prototipul, spune că viitoarea centrală electrică va putea fi mutată in orice zonă de coastă, singura condiţie fiind ca adancimea apei să se situeze intre 50 şi 300 de metri.

Regland lungimea lanţurilor de ancorare, turbina plutitoare va putea fi amplasată oriunde pe glob, in funcţie de necesităţi. Dacă nu este furtună, centrala se poate deplasa prin forţe proprii, folosind forţa vantului şi cele cateva motoare pe bază de hidrogen, amplasate sub platformă.

Schimbările climatice extreme, eventuala ciocnire a Terrei de un asteroid sau doar un cutremur devastator sunt numai cateva dintre scenariile care, in viziunea experţilor militari, ameninţă omenirea in viitoarele decenii. Conform estimărilor realizate de specialişti, aceste posibile cataclisme naturale pot provoca inundaţii sau valuri gigantice, capabile să distrugă complet zonele locuite de oameni.

Cercetătorii spun că, in această situaţie, fără curent electric şi fără apă potabilă, eventualii supravieţuitori n-ar avea nicio şansă pe termen lung. Lipsa hranei şi a mijloacelor de comunicare in masă ar arunca omenirea inapoi in epoca primitivă.

Preventiv, oamenilor de ştiinţă li s-au acordat fonduri pentru a realiza mici centrale electrice plutitoare in stare să reziste chiar dacă nivelul apelor oceanului planetar va creşte cu peste 100 de metri. Primul prototip viabil s-a dovedit a fi cel realizat de firma "Blue H". Turbina eoliană gandită de britanici a fost realizată in colaborare cu specialişti din Olanda şi a fost testată cu succes in portul Brindisi, in decembrie 2007.

Neal Bastick, director general la "Blue H", spune că guvernul de la Roma a comandat deja cateva zeci de eoliene plutitoare. Viitoarea "flotă" de minicentrale electrice va furniza Italiei, incepand din 2010, o putere de cel puţin 90 de megawaţi.

Scoţia şi Statele Unite au făcut şi ele comenzi ferme, convinse de avantajele şi performanţele dovedite de noul concept. Noile centrale electrice sunt insă utile şi in lipsa dezastrelor. Principalul defect al eolienelor, respectiv folosirea unei importante cantităţi de beton pentru fixarea turbinei, este eliminat intrucat platformele pe care se montează morile de vant sunt ancorate precum geamandurile. Cateva cabluri, la capătul cărora se află nişte greutăţi, asigură stabilitatea eolienei şi permit, in acelaşi timp, ridicarea ei la nivelul apelor, in caz de furtună.

Zgomotul produs de elice, atat de condamnat de organizaţiile ecologiste, nu deranjează pe nimeni in largul mării. In plus, prezenţa turbinelor nu incomodează nici flota şi nici păsările de coastă, intrucat platformele sunt atat de departe de ţărm incat nici nu se zăresc de la mal.

Sursa : Adevarul Verde

 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design