EVENIMENTE

Instalaţii de Energie Regenerabila sub 1 MW

Instalaţii de Energie Regenerabila sub 1 MWDin cauza destructurării vieţii economice, Guvernul a vizat amânarea la plată a unui număr de Certificate Verzi pentru energia eoliană, microhidrocentrale şi energia fotovoltaică, începând cu 1 ianuarie 2014, până în martie 2017. Au fost luate în discuţie şi alte posibile măsuri de limitare a capacităţii instalate a producătorilor de energie din resurse regenerabile, care ar avea însă efecte perturbatoare asupra pieţei certificatelor verzi, în condiţiile în care consumul de energie la nivel naţional a scăzut semnificativ.

Din această perspectivă, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE încearcă să restabilească echilibrul, din postura de arbitru al acestei industrii şi apărător deopotrivă al intereselor statului, dar şi al investitorilor, care au creat locuri de muncă şi au introdus tehnologii de vârf. Schemele de sprijin prin certificatele verzi implementate şi în România, prezintă însă, dezavantajul de a se reflecta în factura energiei plătite de consumatorul final, fie la nivel casnic, fie la nivel industrial, de către marii producători din industrie, ceea ce le diminuează competitivitatea. Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, considera că în 2013 era necesară o corecţie pentru stoparea supracompensării şi eliberarea consumatorului final de această povară a implicării în plata certificatelor verzi, în condiţiile unor proiecte cu o rată de returnare a investiţiilor de 37%.

In acest sens, ANRE propune abordarea unei noi metodologii pentru încurajarea microcapacităţilor de producţie a energiei din resurse regenerabile (sub 1 Mw), bazate în principal pe cogenerare, energie geotermală şi biomasă/biogas, destinate consumului local “cel mai bun motor de dezvoltare descentralizată”, dupa cum sustine Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, eliberând astfel sistemul naţional de transport al energiei. Metodologia a fost aprobata de catre Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, iar pana la sfarsitul anului se asteapta promovarea legii si intrarea sa in vigoare.

Astfel, montarea pe acoperişul unor case, al blocurilor sau al sediilor de instituţii a unor instalaţii fotovoltaice cu capacităţi de sub 1 MW va duce la economii substantiale la facturile de electricitate.

De asemenea, atat institutiile publice (spitale, scoli etc.), cat si fermele agricole si zootehnice de crestere a pasarilor si animalelor, dar şi hotelurile sau pensiunile agroturistice din afara oraselor vor putea fi alimentate cu energia electrică de care au nevoie prin conectarea lor la instalatii mici de cogenerare.


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design