EVENIMENTE

In Romania se vor instala in acest an peste 600 de MW de capacitate eoliana noua

Potrivit unui raport emis de catre firma de servicii profesionale TPA Horwath si de catre firma de avocatura Schoenherr si Asociatii in ceea ce priveste energia eoliana, dar si alte surse de energie regenerabila din Romania, reiese ca in tara noastra in cursul acestui an se vor instala aproximativ 617 MW de capacitate eoliana noua.

Sectorul energetic eolian este cel care a atras cea mai mare proportie a investitiilor dintre toate ramurile energiei regenerabile, mai ales datorita companiilor mari care au intrat pe piata romaneasca, precum Verbund sau CEZ.

Capacitatea eoliana instalata anul trecut in Romania a depasit cu aproape 100% estimarile autoritatilor, astfel ca in 2012 tara noastra s-a situat pe locul 5 in topul tarilor europene in functie de capacitatea eoliana nou-instalata. Primul loc a fost ocupat de Germania, cu 2415 MW, Marea Britanie – 1897, Italia – 1973 si Spania, cu 1122 de MW.

Cu toate acestea, zona investitiilor este afectata in prezent de modificarile pe care autoritatile romane le-au adus schemei de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila. Astfel, potrivit noilor prevederi, incepand cu data de 1 Iulie proiectele de energie eoliana vor primi numai un certificat verde pentru fiecare MWh produs, urmand ca al doilea sa fie acordat incepand cu anul 2018.

In ciuda acestor schimbari survenite in sectorul regenerabilelor, reprezentantii firmelor care au emis acest raport sustin ca investitorii inca sunt interesati sa dezvolte proiecte eoliene in Romania, deoarece schema de sprijin este inca atractiva, ca si disponibilitatea conectarii la retea.

In prezent, un certificat verde este tranzactionat pe piata de profil cu aproximativ 37 de euro, valoare care va continua sa scada invers proportional cu nivelul capacitatii energetice instalate. 

Potrivit datelor RPIA (Asociatia Romana pentru Industria Fotovoltaica), in acest moment la nivel national aproximativ 400 de hectare de teren sunt acoperite cu panouri fotovoltaice.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design