EVENIMENTE

Grupul CEZ, nemultumit de schimbarile legislative privind sprijinul energiei regenerabile din Romania

Compania ceha CEZ, care activeaza in domeniul energetic din Romania avand un portofoliu care cuprinde o centrala eoliana cu o capacitate de 600 de MW, si-a exprimat public nemultumirea fata de decizia recenta a Guvernului Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi pana la sfarsitul anului 2017.

Astfel, reprezerntantii gigantului energetic sustin ca in aceste conditii autoritatile romane ar trebui sa acorde o serie de garantii pentru pierderile pe care compania CEZ, dar si alti producatori de energie regenerabila afectati de aceasta schimbare legislativa, le vor inregistra in perioada Iulie 2013-Decembrie 2017.

Presedintele CEZ Romania, Jan Verskna, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca pierderile pe care CEZ le va avea in perioada mentionata se ridica la aproximativ 400 de milioane de euro (1.8 miliarde de lei), odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 57/2013.

Compania CEZ a investit circa 1.1 miliarde de euro in ferma eoliana de 600 de MW, iar in aceste conditii va primi numai unul din cele doua certificate verzi acordate pentru energia eoliana. 

Astfel, producatorul va primi in intervalul Iulie 2013-Decembrie 2017 numai jumatate din subventia cuvenita pentru energia eoliana, urmand ca intreaga contravaloare a celuilalt certificat verde sa fie acordata incepand cu luna Ianuarie 2018.

Oficialii CEZ sustin ca in acest ritm afacerea companiei in Romania va deveni de la una de succes la una aducatoare de pierderi.

Potrivit datelor oficiale puse la dispozitie de grupul ceh, in anul 2012 compania a inregistrat un profit de 42 de milioane de euro, fata de 42 de milioane de lei in anul 2011, asadar un profit considerabil, datorat in mare parte si recuperarii unor datorii restante din partea companiei CFR Marfa. 

Sursa: RPIA

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design