EVENIMENTE

Eolianul onshore primește un sprijin puternic. Europa a investit 13 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor onshore în 2019

Europa a investit 19 miliarde de euro pentru noile investiții în parcuri eoliene în 2019, conform „Tendințelor anuale de finanțare și investiții” ale WindEurope publicate la 7 aprilie 2020. S-au investit încă 33 miliarde EUR în refinanțarea fermelor eoliene, în achizițiile de proiecte ale parcului eolian și în alte tranzacții.

Majoritatea investițiilor în noile parcuri eoliene au fost realizate în eoliene onshore - 13 miliarde EUR. Aceasta a acoperit peste 10 GW de proiecte noi, care arată un interes puternic continuu in Europa pentru dezvoltarea de parcuri eoliene la mare.

„Guvernele și investitorii continuă să aibă un apetit puternic pentru onshore. Pentru că în cea mai mare parte a Europei este cea mai ieftină formă de capacitate de generare a energiei noi. Iar cele mai noi licitații din Polonia, Danemarca, Grecia, Franța, Italia și Lituania mărturisesc puternic sprijinul pentru eolian onshore și prețuri competitive. Ne așteptăm ca investitiile onshore să fie 80% din toate adăugările de capacitate eoliană în următorii cinci ani ”, spune CEO-ul WindEurope, Giles Dickson.

Spania a finanțat cele mai multe proiecte de energie eoliană în 2019 atât din punct de vedere al capacității finanțate, cât și al sumei investite, 2,8 miliarde de euro. În mod remarcabil, următorii investitori cei mai mari în domeniul eolianului dintre statele membre UE au fost Suedia și Polonia.

„Investitorii înțeleg că energia eoliană este un pariu bun pentru realizarea Acordului Verde European. Vântul reprezintă astăzi 15% din energia electrică a Europei. Comisia UE se așteaptă ca aceasta să fie de 50% până în 2050. Și 2019 ar fi putut fi un an record pentru investițiile eoliene în Europa, dacă nu ar fi fost pentru o scădere accentuată a investițiilor noi în Germania. Problema în Germania este permisă: regulile sunt prea complexe și nu este clar încotro se îndreaptă - Guvernul trebuie să clarifice lucrurile pentru a readuce investitorii ”, spune Dickson.

„Tendințele de finanțare și investiții” ale WindEurope arată un interes din ce în ce mai mare a corporațiilor pentru sursa de energie regenerabilă. Companiile off-operator pot reduce și repara costurile de energie electrică în timp și pot reduce impactul lor asupra mediului prin semnarea unei PPA pe termen lung. Niciodată înainte de a fi semnat mai multe acorduri de achiziție a energiei regenerabile (PPA) decât anul trecut. În toate sursele de energie regenerabilă, companiile au contractat mai mult de 2,5 GW în 2019, eolienele contribuind în jur de 1,7 GW.

De asemenea, raportul aruncă o privire mai atentă asupra diversilor investitori implicați în finanțarea energiei eoliene. Băncile joacă un rol din ce în ce mai mare, care se extinde la peste 20 miliarde de euro din datoria non-recurentă în 2019. Importanța datoriei non-recurenta continuă să crească. Acum reprezintă 49% din totalul investițiilor în proiecte eoliene onshore noi și 77% din totalul investițiilor în noi parcuri eoliene offshore.

Planul de investiții pentru Europa durabilă, pilonul de investiții al Acordului Verde European, își propune să mobilizeze cel puțin 1 miliard de euro în capital privat și public suplimentar pentru proiecte de energie regenerabilă în următorul deceniu. Cu toate acestea, perspectiva pe termen scurt este umbrită de efectele COVID-19. Pandemia este de natură să reducă lichiditatea pieței pe piețele datoriei și capitalurilor proprii.

„Încă am observat amploarea impactului COVID-19 asupra investițiilor în energie eoliană. Dar mesajul nostru către investitori și factorii de decizie este clar: energiile regenerabile și Acordul verde european sunt motorul pentru recuperarea Europei. Ele creează creștere. Ei asigură locuri de muncă. Sunt cheia pentru conducerea noastră tehnologică către o economie cu climă neutră ”, spune Dickson.

comunicat de presă
sursa: windeurope.org


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design