EVENIMENTE

NaturEnergy » Energie eoliana
Energie eoliana

Turbine eoliente plutitoare

Compania norvegiană StatoilHydro are in lucru 2,3  megawati de turbine eoliene plutitoare . Sistemul este simplu : in partea de sus este elicia iar pe fundul mării trei puncte de ancoră. Se speră că avand 80 de metri diametru, instalate la 65 de metri adancime in mare, turbinele Siemens vor fi comparative cu instalaţii tradiţionale de vant. Compania planifică să aibă primul prototip, gata in toamna anului 2009, atunci cand acestea vor incepe testele de fezabilitate pentru a evalua modul in care aceasta raspunde la vanturile de mare. O macheta de  3 metri a fost deja testata intr-un laborator cu  simulator de val si vant.

Mori de vant in largul marii

 

Turbinele eoliene montate pe platforme plutitoare, ancorate precum geamandurile, au şansele cele mai mari de a scăpa in cazul producerii unui cataclism natural.

Indiferent dacă va fi vorba de schimbarea climei, ciocnirea cu un asteroid sau un cutremur catastrofal, centralele electrice plutitoare pot supravieţui valurilor gigantice care vor urma dezastrului.

Ferma eoliana

Cea mai mare companie energetica din Japonia, Tokyo Electric Power CO (TEPCO), are de gand sa construiasca prima ferma eoliana a sa in Shizuoka, la vest de capitala japoneza, cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de carbon, informeaza Reuters.

Eolienele din Dobrogea

Controversa privind dezvoltarea proiectelor de valorificare a energiei produse de vant in zonele incluse in programul "Natura 2000" agita spiritele si in Romania. In timp ce investitorii si comunitatile locale sustin ca ariile protejate ocupa suprafete prea mari, ecologistii lupta pentru protectia mediului. Un avertisment lansat in aceste zile de Grupul Green "New Deal" atrage atentia asupra faptului ca emisiile de gaze cu efect de sera au determinat atingerea unei crize ecologice, recomandand investitiile in energii regenerabile si luarea unor masuri ferme in urmatorii ani. In Romania, in timp ce aprobarea investitiilor in energia eoliana intarzie, se fac demersuri pentru amplasarea unor termocentrale pe carbune la Constanta, Braila si Galati.

Petrom testeaza ingroparea carbonului si turbinele eoliene

Dificultatile de pe piata petrolului determina Petrom sa se orienteze catre energiile regenerabile. Avand in vedere cresterea estimata a cererii de energie de 50% pana in 2030 si problemele furnizarii, compania a decis sa cerceteze "noul teritoriu" al regenerabilelor, testare care costa compania peste 2,3 milioane de euro pentru perioada 2008-2009, a declarat Mariana Gheorghe, director general Petrom.

Energie eoliana
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design