EVENIMENTE









Energia valurilor, o sursa inepuizabila la dispozitia omenirii


Scoţienii şi englezii finanţează proiecte de anvergură, prin care să exporte energia produsă de valurile marine.

Epuizarea rapidă a rezervelor de combustibili fosili i-a făcut pe cercetători să se gandească la noi surse de energie. Cum oceanele şi mările au fost intotdeauna apropiate omului şi ocupă 71% din suprafaţa Pămantului, inginerii şi specialiştii in resurse de energie alternativă au construit dispozitive speciale care să capteze energia valurilor. Locuitorii care stau langă apele marine vor fi cei mai norocoşi in cazul in care omenirea va ajunge la limita resurselor din prezent.

Primii care au inceput să folosească energia valurilor au fost europenii. Ţări precum Portugalia, Scoţia şi Marea Britanie au programe speciale prin care valurile mărilor care le inconjoară ţărmurile să fie folosite pentru producerea energiei.

Fiecare dintre guvernele statelor mai sus amintite au alocat sume importante pentru construirea de electrocentrale in apropierea marilor oraşe. Oficialii portughezi au anunţat recent că pană in 2009 vor instala 28 centrale de captare a energiei valurilor care să genereze 72,5 MW. In prezent, in localitatea Povoa de Varzim au fost puse in funcţiune trei astfel de instalaţii, care generează in total 2,25 MW.

La sfarşitul lunii februarie, guvernul scoţian anunţa finanţarea unei ferme de energie marină, in valoare de patru milioane de lire sterline. Aceasta va fi cea mai mare din lume, cu o capacitate de 3 MW, iar in anul 2010 va genera pană la 10% din energia electrică necesară ţării. Scoţienii au anunţat şi schimbări majore in legislaţia privind energia regenerabilă, aceasta pentru a facilita investiţii semnificative in sursele de energie marină.

O zecime din energie, generată de valuri

"Schimbările pe care le anunţăm vor dezlănţui puterea marină scoţiană. Zeci de milioane de lire vor fi disponibile pentru susţinerea planului, cu posibilitatea ca alte sute de milioane să fie investite in proiecte noi", a spus Jim Mather, ministrul energiei. Scopul Scoţiei e generarea de pană la 10 la sută din electricitatea utilizată cu ajutorul energiei valurilor. "Aceasta echivalează cu inlocuirea completă a unor centrale electrice ce funcţionează in prezent pe combustibili fosili," a continuat oficialul scoţian.

Resurse energetice marine abundente

Scoţia are acces la una din cele mai bogate resurse energetice marine din lume. in anul 2001, raportul Resursele regenerabile ale Scoţiei" arăta că această ţară poate genera o capacitate de pană la 21,5 GW cu ajutorul energiei valurilor şi mareelor. Conform raportului Folosirea potenţialul energetic marin al Scoţiei", efectuat de Grupul pentru Energie Marină in 2004, pană in anul 2020 se pot instala capacităţi de 1300 MW in apele scoţiene, adăugand 100 MW in fiecare an.

7.000 de slujbe noi

Noua industrie ar revitaliza economia scoţiană, mai ales in zonele rurale, şi ar crea 7.000 de slujbe noi in diversele domenii implicate.

"Un grup de experţi din domeniul industrial ne-au arătat că există posibilitatea instalării a mai mult de un gigawatt de capacitate electrică generată de valuri şi maree. Asta inseamnă aproximativ o zecime din totalul electricităţii produse de noi", a mai spus Jim Mather. Acesta a adăugat că proiectele nu numai că măresc abilitatea scoţienilor de a produce energie regenerabilă, ci creează şi noi locuri de muncă in domeniul fabricării, instalării, intreţinerii şi exportului acestor tehnologii. Mather consideră că exporturile pot ajunge la o scară mondială.

"Am văzut deja cum tehnologia scoţiană e folosită in Portugalia intr-un proiect asemănător. Dacă putem deveni fruntaşi in domeniul energiei marine, potenţialul global al companiilor noastre e gigantic", a arătat ministrul energiei.

Certificate pentru energie regenerabilă

După cum scriu cotidienele scoţiene, proiectul se confruntă şi cu unele dificultăţi. Din punct de vedere economic, energia marină nu e competitivă, iar fondurile de pornire sunt practic nule. Guvernul adoptă nişte reglementări prin care doreşte să schimbe toate aceste dezavantaje.

Astfel, ordinul guvernamental Renewables Obligation" cere distribuitorilor de energie să-şi alimenteze clienţii intr-o anumită proporţie cu electricitate provenită din surse regenerabile. Producătorii de energie regenerabilă primesc vouchere, denumite Renewables Obligation Certificates", pentru fiecare MWh de electricitate produsă, iar acestea sunt vandute distribuitorilor pentru a atinge procentajul impus de guvern.

Distribuitorii pot demonstra că acoperă raportul cerut prin prezentarea voucherelor.
Executivul a anunţat că va adăuga amendamentele necesare actului normativ, pentru a ajuta companiile care produc şi furnizează energie electrică cu ajutorul mării. Ţinta Executivului scoţian e să ridice procentul de energie regenerabilă pană la 18% in anul 2010 şi pană la 40 la sută in 2020.

"Wave Hub", făcut de americani pentru englezi

După scoţieni, nici englezii nu se lasă mai prejos şi anunţă inceperea proiectului "Wave Hub" in nordul localităţii Cornwall. Iniţial, dispozitivele pentru captarea energiei valurilor vor genera 20 MW, dar apoi vor ajunge la 40 MW.

Pană acum, cateva zeci de intreprinzători locali englezi s-au arătat interesaţi de conectarea la "Wave Hub". Pentru acest proiect de exploatare a energiei oceanice au fost desemnate trei companii, care vor primi fonduri de 15 milioane de lire sterline. Astfel, companiile Ocean Power Technologies Inc. (OPT), Fred Olsen&Co. şi Wind Prospect Ltd vor construi o "fermă" de energie marină, bazată pe sistemul OPT PowerBuoy, proiectul fiind finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională din vestul Angliei.

Electricitate transmisă prin cabluri subacvatice

Companiile vor construi prima "fermă" de producere a energiei marine, situată pe fundul mării, la o distanţă de 15 kilometri de plajele comitatului Cornwall. Electricitatea astfel produsă va fi transmisă in reţeaua naţională printr-un cablu subacvatic. Englezii spun că prima fază a proiectului este una destinată testării şi demonstrării viabilităţii unor astfel de tehnologii. Uzina electrică OPT va avea o capacitate de 5 MW şi va conţine 30 de sisteme PowerBuoy de 150 şi 250 de kW.

Ce este PowerBuoy

Tehnologia PowerBuoy constă dintr-un convertizor de energie oceanică, imersat la o adancime de mai mult de un metru. Inăuntrul său, un piston e pus in funcţiune de mişcarea ascendentă şi descendentă a valurilor. Această mişcare alimentează un generator situat pe fundul mării, care trimite apoi electricitatea la mal. Unele balize PowerBuoy vor avea stalpi care să indice prezenţa lor la suprafaţă prin lumini de navigaţie şi reflectarea undelor radar. Ele nu afectează viaţa marină şi nu produc electrocutări sau campuri electromagnetice puternice datorită izolării foarte bune a cablurilor de transmisie.

Noi slujbe şi surse de venit

Estimările arată că proiectul "Wave Hub" va genera 100 locuri de muncă incă de la inceput şi va acţiona ca un catalizator pentru noua industrie ce se va dezvolta din el. Astfel, pană in 2010 aceasta poate insemna pană la 450 de slujbe noi şi profituri de 15 milioane de lire sterline anual. Iar pană in 2020 e posibil să se creeze 700 de locuri de muncă şi să se obţină profituri de 27 milioane de lire pe an.

"Wave Hub" ne oferă o excelentă resursă: cea a energiei valurilor şi acces la bine cunoscutele acreditive de producţie, forţă de muncă şi susţinere publică din partea autorităţilor din Cornwall", a declarat Mark Draper, manager al companiei americane OPT.

Directorul companiei Ocean Prospect, Colin Palmer, a declarat că proiectul "Wave Hub" va facilita economic orice acţiuni viitoare de acest gen. Fără acest proiect, ar trebui să aşteptăm un timp indelungat pană ce condiţiile de piaţă vor deveni potrivite pentru un proiect solitar şi de mare anvergură. "Wave Hub" poate insemna o demonstraţie a ceea ce inseamnă energia valurilor pentru intreaga lume", a arătat Colin Palmer.

Experiment cu energia marină

Prima fermă energetică marină a fost creată langă oraşul american San-Clement, la mijlocul anilor '70, de un grup de oceanografi, ingineri marini şi scafandri, susţinuţi de flota marină americană. Ferma era construită la adancimea de 12 metri in Oceanul Pacific şi a fost socotită doar un experiment. Aici se creşteau alge californiene brune. Directorul proiectului, Howard Wilcoks, declara că ,,pană la 50% din energia acestor alge va fi transformată in combustibili".

sursa : Adevarul   

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA








DK Expo



















Real Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design