EVENIMENTE

Energia oceanelor

 Din timpuri stravechi oceanul este socotit un potential energetic mare. Fluxurile, curentii de apa si valurile produc energie mecanica. Aceasta energie prin intermediul diverselor tehnologii poate fi transformata in energie electrica.

Energia fluxului si refluxului
Fluxurile si refluxurile se deosebesc de toate celelalte surse energetice prin faptul ca sunt rezultatul sistemului Pamant - Luna - Soare. Se stie ca fluxurile si refluxurile oceanelor apar datorita influentei Lunii asupra Pamantului. Astfel se schimba nivelul apelor marine de-a lungul linie de litoral a tuturor continentelor. Nivelul apei se schimba de doua ori pe zi, ocupand si eliberand o parte din teritoriul litoralului, formand astfel bazine ... . Curentii de apa, formati in aceste bazine, pot fi utilizati pentru aducerea in miscare a hidroturbinelor, care, fiind unite cu generatoare, pot produce energie electrica. Cu cat fluxurile sunt mai inalte, cu atat mai multa energie se poate produce in locul dat. Tehnologia, care utilizeaza aceasta sursa, este asemanatoare cu tehnologia hidroenergetica cu viteza mica a curentului de apa.

Potentialul
Potentialul mondial al energiei fluxurilor si refluxurilor este pretuita la circa 3000 GWt. Expertii sunt de parerea ca doar 2 % sau 60 GWt pot fi utilizate pentru producerea energiei electrice. La momentul actual economic avantajoase pentru producerea energiei electrice sunt socotite fluxurile si refluxurile cu o amplitudine de peste 5 m.

In unele regiuni utilizarea energiei fluxurilor si refluxurilor este destul de atractiva, mai ales in regiunile de litoral si in deltele raurilor cu o amplitudine a fluxurilor si refluxurilor mai mare decat mediul. Asemenea conditii pot fi gasite, spre exemplu, in Canada, unde amplitudinea medie este de 10,8 m, sau ]n albia raului Severn din Anglia, unde amplitudinea medie ajunge la 8,8 m. Proiectele mari in aceste locuri sunt economic avantajoase.

Dezvoltarea
In ultimii patruzeci de ani interesul fata de utilizarea energie fluxurilor si refluxurilor a fost in crestere permanenta. Initial atentia savantilor a fost concentrata preponderent la albiile raurilor, unde cantitati (cantitati) mari de apa cu viteza mare trec prin canale inguste. Inginerii cred ca, blocand albiile raurilor cu baraje si impunand apa sa treaca prin turbine, poate fi generata energie electrica intr-un mod efectiv. Din punct de vedere tehnic ei au avut dreptate. Insa era evident si impactul negativ asupra mediului inconjurator a acestor proiecte.

Astazi exista statii electrice industriale, care lucreaza pe baza energiei fluxurilor si refluxurilor: statia construita in 1967 in albia raului La Rans in apropierea localitatii Sen-Malo (Franta) cu capacitatea de 240 MW, statia de 1 MW de pe Marea Alba, Rusia, finisata in 1969, si statia de 16 MW din Scotia Noua, Canada. Problemele, legate de mediul inconjurator, au stopat dezvoltarea ulterioara a tehnologiei, bazate pe blocarea albiei raului.

Statia electrica de pe raul La Rans are turbine, care pot lucra in regim de pompe; astfel, instalatia poate functiona ca o statie de pompare-acumulare pentru reglarea supraincarcarilor din retea. Amplitudinea fluxurilor si refluxurilor in albia raului La Rans atinge 13,4 m. Latimea barajului constituie 760 m. La un nivel ridicat al apei barajul cuprinde in golf apele Atlanticului. La un nivel mic apa curge incet inapoi spre mare. In drumul sau ea cuprinde 24 de turbine, unite cu generatoare cu capacitatea de 240 MW. Energie electrica produsa acopera necesitatile energetice a orasului cu populatia de 300.000 oameni.

Tehnologia
La baza tehnologiei traditionale, bazate pe ingradirea (blocarea, bararea) canalului albiei raului, sta urmatorul principiu: apa se acumuleaza in timpul fluxurilor, iar in perioadele refluxurilor ea este directionata aruncata pentru lucrul hidroturbinelor. Aceasta metodica prevede formarea barierei (baraj nu prea inalt) pentru ingradirea teritoriului albiei raului, supuse actiunii fluxurilor, permitand curentului fluxului sa se acumuleze pe partea oceanica a barajului. Generarea energiei are loc pe parcursul a cateva ore cand nivelul apei este inalt. Astfel lucreaza si statia electrica de pe La Rans. Apoi, cand nivelul apei atinge valoarea maxima, supapele barajului se inchid. Apa acumulata se scurge in timpul refluxului. Obturatoarele se deschid sau inchid in corespundere cu fluxurile, care permit cursul apei doar la un curent necesar pentru rotirea turbinelor. Tehnologia de baza de producere a energiei electrice este asemanatoare cu tehnologia hidroenergetica de putere (capacitate) mica, adica apa trece prin turbogeneratoare sub actiunea curentului. Principala deosebire a cestei tehnologii, pe langa faptul ca turbinele se afla in apa sarata, consta in urmatoarele. Turbinele statiei electrice, care lucreaza pe fluxuri si refluxuri, trebuie sa functioneze la schimbarea permanenta vitezei curentului apei, care influenteaza coeficientul de utilizare a capacitatii instalate.
 
sursa : www.enerco.go.ro

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design