EVENIMENTE

Energia din surse regenerabile


Utilizarea unei ponderi tot mai ridicate a energiei regenerabile in productia de energie electrica ar putea determina o crestere a pretului energiei la consumatorul final, au aratat specialisti din domeniu, reuniti la un seminar organizat de Institutul pentru Resurse Energetice.

"Utilizarea energiei regenerabile produse in centrale eoliene duce la cresterea pretului energiei electrice la consumatorul final, intrucat costurile energiei produse in acest fel sunt mai mari decat cele ale energiei produse in centrale traditionale", a explicat Anton Vladescu, director in cadrul Transelectrica.

Potrivit specialistilor, costurile de mentenanta si intretinere fac ca
energia sa fie mai scumpa, iar nefunctionarea la viteza nominala a
vantului reduce semnificativ puterea instalata.

Centralele eoliene produc doar 20% din puterea pe care ar putea sa o produca anual, raportat la capacitatea instalata, iar 6% din energie este produsa la peste 75% din puterea instalata, mai spun specialistii.
Totodata, exista costuri pe care investitorul nu le ia in considerare atunci cand implementeaza un astfel de proiect, de exemplu, necesitatea de a prevedea o capacitate de rezerva.

Potrivit directorului general al Verbund Romania, Ovidiu Pop, investitorii sunt sceptici in a investi in centralele eoliene din Romania, iar dezvoltarea energiilor regenerabile este inca la inceput in Romania. Construirea unei astfel de centrale presupune costuri pentru dezvoltarea retelelor, cresterea volumelor de rezerve de putere, costuri cu activitatile noi platite operatorului de transport din sistem costuri cu cresterea volumului dezechilibrelor, etc.

Pentru o investitie in generatoare eoliene, e greu ca investitorii sa faca abstractie de conditiile existente, pentru a atinge obiectivele. In afara de niste pasi foarte firavi din pacate suntem intr-o faza incipienta  incercam doar sa atragem fonduri, in conditiile in care termenele de conformare sunt aproape, a spus Pop.

Conform specialistilor, in prezent in Romania exsita doar 10 mari producatori de energie eoliana, care au o putere instalata de 7 MW.

Cel mai mare producator de energie electrica prin centrale eoliene din Europa este Germania  cu o putere inslatala de 23.000 MW, cu posibilitatea conectarii, daca sistemul este in pericol, urmata de Anglia  cu 2000 MW si Austria  cu 1.000 MW

Potrivit reglementarilor europene, Romania, ca si celelalte state europene, trebuie sa ajunga, la nivelul anului 2020, ca 30% din energia electrica produsa sa fie rezultata din energia regenerabila.


Sursa : Afacerea buletin oficial al CCIMBComentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design