EVENIMENTE
Dezamagire finala in Bali


Acordul semnat de către delegaţii celor 187 de ţări participante nu precizează nimic concret.
Cele două săptămani de discuţii de la Bali au avut scopul de a crea o bază pentru un viitor tratat mondial de reducere a poluării, care să continue prevederile celui semnat in 1997, la Kyoto.
Statele Unite şi caţiva dintre aliaţii săi in problema restricţiilor impuse emisiilor de gaze cu efect de seră au reuşit să dilueze iniţiativa Uniunii Europene, iar in actul final nu au fost incluse decat angajamente foarte vagi.

Europenii doreau o ţintă de reducere a poluării de 25-40% pană in 2020, aşa cum a recomandat Comitetul Internaţional al Oamenilor de Ştiinţă, care a avertizat că, altfel, ne aşteaptă o creştere cu două grade a temperaturii medii anuale.
In locul unei precizări in cifre, inţelegerea parafată de reprezentaţii celor 187 de state participante la Conferinţa de la Bali include numai o promisiune fără conţinut: "Se vor face reduceri importante ale emisiilor cu efect de seră in intreaga lume".
Vineri, la inchiderea lucrărilor, trimişii UE au acceptat acest angajament indoielnic doar ca să nu se spună că summitul a fost un eşec total.

Delegaţii au ironizat ezitările americane

Oricat ar părea de firavă declaraţia finală, ea nu a fost acceptată uşor de Paula Dobriansky, subsecretar de stat pentru democraţie şi politici globale, care a negociat in numele Statelor Unite.
Ezitările americanilor au starnit rumoare in sală, iar şeful delegaţiei venite din Papua-Noua Guinee a obţinut aplauze la scenă deschisă spunand: "Noi avem nevoie de conducere, dar, dacă Statele Unite nu pot indeplini acest rol, să cedeze locul unuia dintre noi".
Doar cu puţin inainte, şi anume joi seară, invitatul de onoare Al Gore, fost vicepreşedinte american, le ceruse şi el delegaţilor să-şi propună ţinte ambiţioase, chiar dacă SUA nu sunt de acord. "Lăsaţi un loc liber şi pentru semnătura americană! Peste un an şi 40 de zile (cand expiră mandatul de preşedinte al lui George W. Bush - n.t.), va fi completată, in mod sigur", a spus el, uluind asistenţa. Dar, pană la urmă, toţi participanţii au admis formularea fără cifre şi, aparent, summitul s-a incheiat cu bine.

Statele sărace vor fi ajutate

Răspunzand unei intrebări adresate de cotidianul britanic The Sunday Times, doamna Dobriansky a dezvăluit faptul că a acceptat, in final, să promită că Statele Unite işi vor reduce nivelul emisiilor cu efect de seră doar după ce delegaţii din Brazilia şi Africa de Sud au precizat că şi statele in curs de dezvoltare trebuie să-şi asume sarcina de a reduce poluarea.
Mulţi dintre cei prezenţi au fost chiar mulţumiţi de modul cum au decurs negocierile, pentru că, probabil, au fost mai sceptici la inceput.
Secretarul pe probleme de mediu din Marea Britanie, Hilary Benn, care a militat pentru precizarea nivelului de reducere cu 25-40% pană in 2020, a declarat că termenii "reduceri importante", care au fost incluşi in declaraţia finală, sunt suficient de puternici pentru a permite semnarea unui acord serios in 2009, la Copenhaga.
Un pas important inainte a fost, de altfel, chiar faptul că ţările industrializate au acceptat să le ofere sprijin tehnologic şi financiar ţărilor sărace care vor să reducă poluarea.

Unii oftează, alţii merg mai departe

Foarte critici s-au dovedit insă membrii organizaţiilor neguvernamentale ce militează pentru protejarea mediului. Ei spun că inţelegerea semnată permite, de fapt, ca toate ţările care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto să polueze in continuare, ca şi pană acum. "Prevederile din actul final incheiat aici, la Bali, sunt dezamăgitoare.
Conferinţa a ratat exact ce era esenţial. In loc să se stabilească ţinte clare pentru politicile de mediu, s-a semnat o declaraţie ambiguă, lipsită de valoare practică", a spus Tony Juniper, directorul organizaţiei Friends of the Earth.
Uniunea Europeană a anunţat că nu renunţă la ambiţia de a reduce chiar acum nivelul poluării şi, de azi, vor incepe la Bruxelles dezbaterile privind adoptarea unor legi prin care se vor stabili noi limite ale emisiilor de CO2 pentru autovehicule.

sursa Adevarul VerdeComentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design