EVENIMENTE

Combustibilii alternativi ar putea inlocui petrolul in Europa, pana in 2050

Grupul de experti europeni in domeniul combustibililor folositi in transport a lansat recent un raport privind viitorul acestor combustibili. Raportul a fost transmis Comisiei Europene, concluzia fiind ca, pana in 2050, combustibilii alternativi au potentialul de a inlocui treptat resursele fosile de energie.

Conform raportului mentionat, UE va trebui sa dezvolte pana in 2050 surse de energie fara petrol si, practic, fara emisii de CO2, pentru sectorul de transport, urmare a necesitatii de a reduce impactul actualilor combustibili asupra mediului si a preocuparilor legate de securitatea aprovizionarii cu energie, informeaza EurActiv.

Raportul grupului de experti realizeaza, in premiera, o analiza cuprinzatoare care acopera intregul sector de transport. Necesitatile de combustibil pentru diversele tipuri de transport ar putea fi indeplinite printr-o combinatie intre energie electrica (baterii sau pile de combustie pe baza de hidrogen) si biocombustibili ca optiuni principale, combustibili sintetici ca optiune de tranzitie, utilizarea metanului (gaze naturale si biometan) ca si combustibil complementar si a gazului petrolier lichefiat (GPL) ca supliment.

Potrivit raportului expertilor, combustibilii cu densitate mai mare de energie sunt mai potriviti pentru operatiuni cu intrebuintare intensiva, cum ar fi transportul rutier de marfuri, transportul maritim si transportul aerian.

Combustibilii alternativi sunt solutia optima pentru „decarbonizarea” transportului, prin inlocuirea treptata a surselor fosile de energie, se mai arata in raport. Viabilitatea tehnica si economica, utilizarea eficienta a resurselor primare de energie si accesul pe piata vor fi, insa, decisive pentru cresterea cotei de piata, la un nivel competitiv, a combustibililor si tehnologiilor alternative pentru vehicule.

Expertii considera ca cererea de combustibil si provocarile legate de emisia de gaze cu efect de sera vor necesita, cel mai probabil, utilizarea unui amestec de combustibili care ar putea fi produsi dintr-o varietate mai mare de surse primare de energie. Acestia mentioneaza ca, la nivelul UE, exista un acord larg asupra faptului ca, pentru a satisface pe deplin cererea de combustibil la nivel european, vor fi necesari toti combustibilii care pot fi folositi in mod durabil.

Raportul lansat recent va fi luat in considerare in cadrul „initiativei privind sistemele de transport curat”, care va fi lansata in cursul acestui an. Prin aceasta initiativa se intentioneaza sa se dezvolte o strategie coerenta pe termen lung pentru indeplinirea integrala a cerintelor de energie pentru sectorul de transport, din surse alternative si durabile, pana in 2050.

sursa: Afacerea - buletinul CCIM BucurestiComentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design