EVENIMENTE

CEZ, probleme cu legea din cauza centralelor solare?

CEZ, probleme cu legea din cauza centralelor solare?Reprezentantii companiei cehe de utilitati CEZ au primit in aceste zile vizita anchetatorilor de la Crima Organizata, sub aspectul investigarii activitatilor pe care aceasta firma le desfasoara in sectorul energiei solare din Cehia.

Mai mult decat atat, achizitionarea in urma cu trei ani de catre CEZ a unei centrale fotovoltaice de mari dimensiuni de asemenea a atras atentia autoritatilor, care suspecteaza nereguli in ceea ce priveste documentatia pentru instalatii.

Politia ceha a vizitat sediul central al companiei CEZ din Praga, actiune care are legatura cu proiectele solare pe care aceasta companie le-a finalizat pe teritoriul tarii. Potrivit presei locale, politistii vizeaza investitiile pe care CEZ le-a facut pentru centralele solare din Cehia care primesc subventie de la stat pentru energia verde generata.

CEZ a fost una din numeroasele companii cu capital ceh care s-au grabit sa-si finalizeze proiectele solare inainte de 2011, profitand astfel de schema foarte avantajoasa de subventie acordata de autoritati pana atunci. Autoritatea de reglementare a pietei de energie din Cehia a declarat identificarea de “nereguli” la scara larga in documentatia privind centralele fotovoltaice care au intrat in functiune la sfarsitul anului 2010.

La inceputul acestui an, Autoritatea de Reglementare a Energiei din Cehia a adus acuze la adresa a aproximativ 1.500 de proprietari de centrale solare ca au falsificat datele privind productia instalatiilor lor, raportand productii mai mari decat sunt posibile in conditiile de insolatie din Cehia.

Cu toate acestea, din partea purtatorilor de cuvant ai CEZ vin informatii contradictorii. Pe de o parte, unul din ei sustine ca se va coopera in continuare cu autoritatile cehe si ca activitatile acestei companii sunt in permanenta concordanta cu legislatia nationala, iar pe de alta parte un alt purtator de cuvant sustine ca operatiunea anchetatorilor vizeaza actiuni de crima organizata din industria energiei solare din Cehia, prin care compania CEZ a fost pagubita.

De asemenea, potrivit presei pragheze, procurorii cehi monitorizeaza de peste un an activitatile investitionale in sectorul solar ale companiei CEZ, insa pana in acest moment nu au fost formulate acuzatii oficiale la adresa sa. Toate acestea in contextul in care autoritatile cehe au aprobat recent legea prin care subventiile pentru energiile regenerabile au fost stopate, iar taxele pentru energia solara – marite.

Sursa: PV Magazine

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design