EVENIMENTE

Cat ne tin panourile solare


Exista multe studii legate de panourile solare care avanseaza perioade de utilizare ale acestora ce depasesc 30 de ani. Producatorii de panouri moderne sunt ceva mai pesimisti, declarand ca sistemele lor ar trebui sa faca fata unei utilizari de 20-25 de ani. Asadar, este posibil ca ele sa poata functiona si 30 de ani, insa ramane de vazut cu ce randament.

In momentul de fata, eficienta panourilor solare se situeaza intre 13-17% (eficiente de peste 20% au fost obtinute doar in conditii de laborator). Randamentul lor scade cu macar 1% per an, in conditii ideale, asadar dupa 30 de ani eficienta unui panou solar actual va ajunge spre 10%.  Pe de alta parte tehnologia evolueaza cu pasi mari, astfel ca in 30 de ani este posibil sa vedem panouri solare cu eficiente de 35-40%. Asadar, chiar in conditiile in care panourile solare actuale ar putea fi utilizate peste 30 de ani, ele nu ar mai fi viabile din punct de vedere al performantelor.

Concluzia? Panourile solare actuale au o durata de viata de 20-30 de ani, insa in practica ele vor fi folosite probabil undeva intre 15-20 de ani. Aceasta deoarece odata cu trecerea timpului, va deveni mai rentabil sa se inlocuiasca vechile panouri cu unele de generatie mai noua si mai performante.

Asadar, in conditii normale, cat ne vor tine panourile solare de pe casa noastra ar trebui sa fie chiar cea din urma grija pe care sa o avem.

sursa: panourisolare.org

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design