EVENIMENTE

Beraria alimentata cu energie solara

Berarie in Germania cu centrala in cogenerareIntr-o tara ca Germania, unde berea este un produs traditional, nu este deloc neobisnuit sa intalnesti companii care activeaza in domeniul bioenergiei si al energiei solare-termice in apropierea fabricilor de bere. Acestea le furnizeaza producatorilor de bere agent termic, pe care il folosesc in procesul de productie al bauturii.

Cu toate acestea, o fabrica de bere care nu numai ca isi suplimenteaza consumul de energie cu bioenergie si energie solara, dar care este alimentata in totalitate din aceste surse de energie regenerabila, este cu adevarat un aspect inovator.

Cu numai cateva zile inainte de faimosul eveniment Oktoberfest, fabrica de bere Hofmühl Brewery a anuntat ambitiosul proiect de a face intreaga afacere 100% alimentata din bioenergie si energie solara. Astfel, datorita faptului ca proprietarii au instalat inca de acum cativa ani un sistem solar-termic pentru furnizarea de apa calda necesara procesului de productie, acestia au facut importante economii in ceea ce priveste uleiul de incalzit, respectiv circa 50.000 de litri in fiecare an, iar la fel ca Hofmühl si alte berarii au facut investitii similare.

Prezentul proiect de la beraria din Germania presupune ca suprafata de 900 de mp a fabricii sa fie dotata cu o instalatie mixta de producere atat a energiei electrice, cat si a caldurii, folosind biometan. Acesta urmeaza a fi produs din cereale pentru bere, surplusul de drojdie si alte resturi provenite din procesul de productie desfasurat la fabrica de bere.

Pentru familia care detine afacerea cu beraria este foarte important ca se folosesc numai resturi ca materie prima, nefiind astfel afectata productie de alimente. Spre exemplu, pretul orzului, atat de necesar in fabricarea berii, s-a dublat in ultimii ani. Instalatia mixta va produce anual 750 GWh de caldura si 500 de GWh de electricitate.

Pana acum, proprietarii berariei sunt foarte multumiti de sistemul solar instalat in 2008, a carui productie de energie este foarte mare mai ales in sezonul estival, cand radiatiile solare sunt foarte puternice in aceasta regiune. Acest aspect este benefic si pentru productia de bere, care este semnificativ mai mare in timpul verii.

Desi initial instalatia va functiona in proportie de 50% alimentata cu gaze naturale, proprietarii afacerii intentioneaza ca in urmatorii cinci ani aceasta sa fie alimentata 100% din bioenergie si energie solara.

Sursa: Sun & Wind Energy

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design