EVENIMENTE

Asfaltul fierbinte, sursa alternativa de energie

Soselele Romaniei ar putea avea un potential urias de generare a electricitatii, insa nu s-a realizat niciun studiu in acest sens.

Perioadele de canicula nu aduc numai neplaceri. Pentru ca schimbarile climatice ridica din ce in ce mai multe provocari sectorului energetic, principalul poluator industrial, un grup de cercetatori de la Institutul Politehnic din Worcester, Statele Unite, au descoperit o metoda de a utiliza caldura excesiva captata de asfaltul soselelor pentru a produce caldura si electricitate, ca idee alternativa la deja traditionalele panouri solare.

Potrivit publicatiei "Science Daily", asfaltul poate inmagazina caldura solara mult timp dupa apusul soarelui, iar captarea caldurii din asfalt ar duce la racirea acestuia. Un astfel de sistem ar include conducte de apa amplasate in interiorul asfaltului, iar apa astfel incalzita poate fi utilizata ca agent termic sau ca resursa pentru generatoare termoelectrice.

Romania, pe harta "asfaltului energetic"

In Romania, in goana dupa utilizarea surselor regenerabile de energie, investitorii au scapat din vedere acest potential. Pana in prezent, nu a fost nimeni interesat de punerea in practica a acestei idei si nu a fost facut niciun studiu in acest sens, ne-a declarat presedintele Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Resurselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu. insa, la o prima vedere, Romania ar putea fi inclusa cu succes pe harta "asfaltului energetic". Asfaltul utilizat la noi este un bun captator solar, suprafetele sunt intinse, iar culoarea, potrivita, a adaugat oficialul IRE.

Strategia energetica nationala arata ca in Romania se pot genera 1,2 TWh de electricitate anual din surse solare, adica 2% din productia nationala din 2007.

Una din problemele care ar putea sta in fata concretizarii acestei idei sunt costurile uriase necesare unui sistem complex de distributie a energiei la consumatorii finali, in conditiile in care soselele sunt departe de zonele locuite. Mai mult, in sezonul rece, vor fi necesare echipamente speciale de protectie a aparaturii, care sunt foarte costisitoare, a mai spus Constantinescu.

Energia solara a fost utilizata cu rezerve in Romania, pana in prezent, din cauza cheltuielilor mari pe care le implica. Potrivit strategiei energetice, costul producerii unui MWh de energie eoliana este intre 140 si 430 de euro. In prezent, singurele panouri fotovoltaice racordate la reteaua nationala au o putere instalata de 10kW, arata datele Asociatiei "Surse noi de energie".

sursa: http://www.evz.ro/

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design