EVENIMENTE

NaturEnergy » Alte stiri
Alte stiri

Autoritatile romane nu mai sprijina energia regenerabila

Autoritatile romane nu mai sprijina energia regenerabilaMinistrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat recent ca schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila va trebui din nou ajustata, deoarece tara noastra nu isi mai permite sa sustina alte investitii in acest sens.

Astfel, guvernul nu va mai incuraja in anii urmatori alte proiecte de energie verde, iar aceasta masura a fost luata pe fondul primelor discutii referitoare la strategia energetica a Romaniei si la unele modificari in aplicarea sa.

Consumul de electricitate la nivel national, in scadere

Consumul de energie la nivel national, in scadereUn raport recent emis de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei arata ca in anul 2013 in Romania consumul de electricitate a fost de circa 49 de TWh, fata de 52.3 TWh cat s-au consumat in 2012, asadar cu 5% mai putin de la an la an.
Raportul se refera la piata de electicitate la nivel national, iar un alt aspect important cuprins in document priveste productia de energie, care a scazut si ea, usor insa, cu numai 2 procente. 55,7 TWh s-au produs in 2013 la noi in tara, in schimb exporturile aproape ca s-au dublat fata de 2012, ajungand la 2.4 TWh. Pe de alta parte, importurile au scazut vertiginos, cu 67 de procente, la aproximativ 0.45%.

Cu 60% mai multa energie regenerabila produsa in 2014

Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, a declarat in cadrul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pentru anul 2013, ca in acest an productia de energie regenerabila ar putea creste de la 6,3 TWh cat s-a inregistrat in anul 2013, la aproape 10 TWh, ceea ce reprezinta o proportie de circa 60%.
Mai mult decat atat, oficialul ANRE a mai precizat ca Romania si-a indeplinit obiectivele asumate catre Uniunea Europeana in ceea ce priveste proportia de energie regenerabila, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 să fie din surse regenerabile, motiv pentru care in acest an vor fi reduse cotele obligatorii anuale pentru acest tip de electricitate.

Trei tari ale Uniunii Europene si-au atins deja tinta Energiei Regenerabile pentru 2020

Tinte energie regenerabila 2020Cele mai recente date facute publice de catre reprezentantii Uniunii Europene arata ca trei dintre tarile membre ale spatiului comunitar si-au indeplinit deja obiectivul de energie regenerabila stabilit pentru anul 2020. Astfel, desi mai sunt sase ani pana la termenul-limita, aceste trei tari au atins deja proportia de energie verde in totalul productiei la nivel national, iar majoritatea tarilor UE se afla si ele pe drumul cel bun in indeplinirea acestei tinte. Din pacate insa, dupa cum arata si graficul, Regatul Unit mai are mult pana la obiectivul sau.

Certificatele verzi – doar a zecea parte din totalul energiei generate

Certificatele verzi - doar a zecea parte din totalul energiei generatePotrivit operatorului roman al pietei de energie, ANRE, pe parcursul anului trecut s-au produs circa 6,3 TWh de electricitate verde, care corespund unui numar de peste 10 milioane de certificate verzi emise de autoritati pentru sprijinirea productiei acestui tip de energie din surse regenerabile.
Mai mult, potrivit aceleiasi Autoritati Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, in urmatoarele zile se asteapta a fi facute publice cotele obligatorii pentru acest an, iar previziunile pentru investitori vorbesc de o stabilizare a cotelor la nivelul celor din 2013. Potrivit Presedintelui ANRE, Nicolae Havrilet, energia fotovoltaica, eoliana, cea din hidrocentralele mici si cea provenita din biomasa insumeaza peste 6 TWh, ceea ce in totalul energiei generate reprezinta doar 11,4%, iar daca punem la socoteala si restul energiei hidro, ponderea atinge nivelul de 23%.


PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design