EVENIMENTE

Acoperisul verde

De-a lungul istoriei, acoperisurile de iarbă au apărut în acele părti ale lumii unde materialele de constructii erau limitate. „Acoperisul verde“ este considerat a fi un fenomen european, case de acest fel întâlnindu-se în zonele rurale din diferite tări europene.

Potrivit portalului specializat www.urbangardeninghelp.com, în Scotia si Anglia fenomenul pare a avea o mare amploare, în insulele Orkney (Scotia), acoperisurile verzi datând din anii 3600-2500 î.H. Constructii de acest fel se găsesc si în unele tări scandinave, regiuni non-europene cum ar fi Islanda si Groenlanda având o vastă traditie în acest sens. Unele cercetări arată că si în Statele Unite s-a adoptat această solutie pentru acoperisuri, în regiunea Great Plains.

În societatea moderna există o varietate de materiale de constructii, la îndemâna oricui, pierzându-se astfel traditia utilizării plantelor vii ca si material de constructie. 

Cu toate acestea, se remarcă un interes tot mai mare, la nivel global, în sensul utilizarii plantelor vii la constructia clădirilor urbane moderne. De ce? Datorită încălzirii excesive a zonelor în care predomină betonul si sticla, si a poluării masive a marilor aglomerări urbane. Pe lângă aceastea, acoperisurile verzi mentin o termperatură mai scazută a clădirilor pe timpul verii, iar adoptarea acestei măsuri la scară largă ar ajuta la izolarea termică, prin reducerea temperaturii la nivelul întregului oras (este demonstrat că zonele rurale sunt cu până la 12 grade mai răcoroase decât zonala 100332.jpgurbane, în perioada verii).

Noua, dar arhaica solutie pentru acoperisuri este foarte populară în Europa (10% din acoperisurile plate din Germania sunt acoperite cu vegetatie si 12% în Elvetia) si a început să-si facă loc si pe agenda urbană din America de Nord. În Europa există deja legi ce reglementează activitatea de „înverzire“ a acoperisurilor, unele guverne introducând taxe pe poluare, astfel că proprietarii de case nu ezită să apeleze la aceasta solutie ecologică.

Acoperisul verde este o solutie care are două mari calităti : se măreste zona „verde” disponibilă si în acelasi timp, prin absorbirea umiditătii si radiatiilor din aer, protejează structura acoperisului si ajută la răcirea clădirii prin transpiratia plantelor. Ceea ce în final presupune economii la nivelul solutiilor de răcire ale casei/blocului (aer conditionat).

Concomitent, este prelungită si viata structurii acoperisului prin aceea că variatiile de temperatură la nivelul acestuia sunt mult mai mici. Un alt avantaj este izolarea fonică.

Prin definitie, acoperisurile verzi sunt spatii verzi amenajate din structuri artificiale, dar mai complicate decât o simplă gradină plasată pe acoperis. De regulă sunt cultivate plante ce necesită minimum de atentie si îngrijire, într-un sistem multistrat ce devine, de fapt, o continuare a acoperisului. Sistemul include o membrană specială ce împiedică patrunderea rădăcinilor plantelor prin structura acoperisului, un sistem de scurgere si un mediu de crestere mai usor decât pamântul în care se plantează de obicei plantele (format din pietris, rumegus si scoartă de copac).

Desi la prima vedere par extrem de complicat de realizat, acoperisurile verzi au viată de două ori mai lungă decât un acoperisurile clasice si presupun costuri reduse de întretinere, precum si reducerea costurilor cu izolarea termică a clădirii. Toate acestea pe lângă estetica deosebită.

Sursa : sporulcasei.ro


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design