EVENIMENTE

„Arborele de petrol“, solutie bio pentru aviatie

Biocarburantul rezultat din fructele arborelui jatropha a fost testat de un avion al unei companii aeriene din Noua Zeelanda.

Jatropha, un arbore pitic, care nu are nevoie de multa apa sau îngrijiri speciale, ar putea fi alternativa pentru combustibilii fosili, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Daca sunt strivite, din fructele sale rezulta un ulei brut, care poate fi utilizat pentru tractoare, vapoare de croaziera si trenuri. Daca uleiul este rafinat, acesta se transforma în biocombustibil care poate fi folosit la alimentarea masinilor.

Reducerea emisiilor, confirmata

Biocarburantul rezultat din fructele arborelui a fost deja testat pe un avion Boeing 747, apartinând companiei aeriene Air New Zealand. Avionul si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera la jumatate, folosind 50% ulei de jatropha si 50% combustibil fosil. Jatropha a atras deja atentia marilor grupuri petroliere, precum Chevron, care a luat legatura cu producatorii de ulei.

Planta prezinta marele avantaj de a putea fi cultivata pe orice fel de teren, indiferent de gradul de ariditate a acestuia. De asemenea, jatropha creste pe soluri degradate. Arborele se hraneste extragându-si apa si o parte din substantele nutritive din aerul ce o înconjoara, nivelul redus de nutrienti din sol nefiind o problema.

Doi dolari pe arbore

Dupa cinci-sase ani, solul pe care a fost cultivata aceasta planta îsi recapata calitatile, frunzele ei transformându-se treptat în îngrasamânt natural.

Singurul dezavantaj al arborelui este legat de sensibilitatea acestuia la temperaturile de sub zero grade. Pentru cultivarea plantei se cheltuiesc aproximativ doi dolari pe arbore, iar semintele pot fi cumparate pe internet sau de la un alt cultivator. Tot mai multi oameni de afaceri, mai ales din SUA, au început sa cultive acest arbore originar din Caraibe.

sursa: http://www.adevarul.ro

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design