EVENIMENTE

50 milioane de euro ivestiti la Orsova

50 milioane de euro, bani in vant la Orsova

Un profesor de sport construieste pe varful unui deal din Orsova un parc de 25 de centrale eoliene noi. Turbinele amplasate pana acum in Romania folosesc utilaje second-hand

Investitia se ridica la 50 de milioane de euro. Dezvoltatorul preconizeaza ca o singura centrala va aduce un profit lunar de 10.000 de euro.

Centralele eoliene vor fi construite la cinci kilometri de centrul municipiului Orsova, pe o suprafata de 250 de metri patrati, concesionata de Primarie firmei SC Toplet Energy SRL.

Afacere inspirata din ziare

Administratorul acestei societati, Dinu Buliga, in varsta de 34 de ani, originar  din Caransebes, este profesor de sport, este casatorit si are trei copii.

,,Ca profesor, parerea mea e ca mori de foame. De aceea n-am lucrat niciodata in invatamant. Am avut afaceri in turism. Cand am constatat ca e o problema cu forta de munca, mi-am vandut actiunile si m-am gandit la o afacere profitabila cu un numar cat mai mic de angajati.

Am vazut reportaje TV si am citit ziare de profil si asa m-am hotarat sa construiesc un parc eolian sau o ferma eoliana!", isi incepe povestea Dinu Buliga. Acesta ne-a spus ca, intr-o prima faza, a inceput sa cutreiere zona de sud-vest a tarii pentru a gasi un loc in care bate permanent vantul. Si cu ajutorul unui prieten topograf, Ionel Bob, a stabilit, in urma masuratorilor, ca cea mai buna locatie ar fi pe dealul de la Orsova.

In aceasta zona, valoarea medie multianuala pe care o inregistreaza viteza vantului este de minimum 6,5 metri pe secunda, asa cum spun conditiile obligatorii care preced o astfel de afacere.

Finantare nemteasca

Urmatorul pas a fost sa gasesc finantare si eoliene, bineinteles. Am gasit in Germania o firma de consultanta care a fost dispusa sa-mi ofere finantare si consultanta. La inceput vom livra energie in sistemul energetic national, iar peste 2-3 ani se preconizeaza ca se va putea contracta direct cu beneficiarul. Am estimat ca o singura centrala eoliana aduce un profit lunar de peste 10.000 de euro, investitia fiind amortizata in circa zece ani de zile", a mai spus Dinu Buliga.

Primele doua centrale vor fi montate pana la sfarsitul acestui an, iar celelalte vor fi amplasate in cursul anului 2009.

sursa: www.adevarul.ro

 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice


  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design