EVENIMENTE

3.3 mld. euro pentru cele mai mari 40 de centrale eoliene din Romania

Potrivit datelor furnizate de catre autoritatile romane, la inceputul acestei luni cele mai mari 42 de ferme eoliene din Romania, operationale sau in stadii finale de testare, reprezentau investitii de circa 3.3 miliarde de euro.

Toate aceste instalatii uriase au o capacitate cumulata de peste 2 GW, cam cat produc trei reactoare nucleare de la centrala de la Cernavoda.

Mai mult decat atat, conform statisticilor Transelectrica, la inceputurile sale, piata de energie eoliana a inregistrat o explozie a instalarilor de proiecte noi in special de dimensiuni mari si foarte mari, insa in prezent dezvoltatorii au decis sa isi canalizeze atentia si investitiile catre proiecte mai degraba mici, in primele cinci luni ale acestui an.

In plus, aceeasi companie Transelectrica sustine ca de la inceputul acestui an producatorii de energie verde au primit in total 5.2 milioane de certificate verzi, cu o valoare cumulata de 250 de milioane de euro, iar trei sferturi din aceasta suma au mers catre producatorii de energie eoliana.

In topul investitorilor din sectorul eolian romanesc ramane compania ceha CEZ care, dupa o investitie de peste 1 miliard de euro in centrala eoliana de la Cogealac, cu o capacitate de 600 de MW, este lider pe piata in urma instalarii anul trecut a ultimei turbine eoliene din acest parc de vant.

Cu toate acestea, in cursul acestui an companie ceha isi va modifica strategia pentru Romania, in contextul schimbarilor care au aparut in legislatia romaneasca pentru generarea de energie verde, schimbari potrivit carora o parte din certificatele verzi ar urma sa fie acordate incepand cu anul 2017. 

Al treilea mare parc eolian din Romania este localizat tot in zona Constantei si a fost dezvoltat de omul de afaceri Emanuel Muntmark. Instalatia avea la data de 1 Iulie 2013 o capacitate instalata de 123 de MW, urmand ca la finalizarea lucrarilor de constructie parcul eolian sa aiba o capacitate totala de 150 de MW. 

Muntmark a dezvoltat o serie de proiecte de ferme eoliene in Romania, care au fost preluate mai apoi de companii energetice mari, precum CEZ, Petrom sau ButanGas. Potrivit Transelectrica, o parte din investitia lui Muntmark din comuna constanteana Pantelimon a fost asigurata printr-o linie de credit in valoare de 68 de milioane de euro, acordata de banca austriaca Erste.

Al doilea mare investitor in energia eoliana din Romania este Enel, care detine prin intermediul tuturor instalatiilor sale aproape 500 de MW de capacitate instalata. O parte din parcurile de vant ale Enel au fost dezvoltate de omul de afaceri Ion Grecu, prin compania sa Elcomex Eol. 

Compania EDP (Energias de Portugal) detine al cincilea mare parc eolian functional din Romania, cu o capacitate de 90 de MW, localizat in comuna Pestera din judetul Constanta. Un alt parc eolian, de 80 de MW, se gaseste in comuna constanteana Mihai Viteazu si apartine spaniolilor de la Iberdrola.

Sursa: RPIA

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

    Comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la violență sau ura vor fi sterse. Îi rugam pe cititori sa ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe NaturEnergy.

Sisteme solare termice
  • Energia vantului
  • Energie solara cu panouri fotovoltaice
  • Energie geotermala
  • Energia mareelor
  • Energie Hidro
  • Biocombustibil
  • Energie solara
PARTENERI MEDIA
DK ExpoReal Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design