Helen investește în neutralitatea carbonului pentru încălzirea urbană cu o centrală de pompe de căldură și două cazane electrice în Patola

Helen investește în neutralitatea carbonului pentru încălzirea urbană cu o centrală de pompe de căldură și două cazane electrice în Patola

Helen intenționează să îmbunătățească parcursul Helsinki-ului spre neutralitatea carbonului prin construirea unui complex inovator de producție de căldură în districtul Patola. Noua facilitate va include o centrală de pompe de căldură aer-apă la scară industrială și două cazane electrice, fiecare cu o capacitate de 50 MW, însumând o capacitate totală de producție de căldură de 100 MW.

Această centrală de pompe de căldură aer-apă, prima de acest tip la nivel global, utilizează tehnologie avansată pentru a folosi aerul exterior ca sursă de căldură. Capacitatea de producție a pompei de căldură va varia între 20 și 33 MW, în funcție de temperatura ambiantă, și va utiliza dioxid de carbon ca agent frigorific natural în cadrul sistemului său în circuit închis. Remarcabil, această centrală va fi operațională la temperaturi exterioare de până la -20°C, făcând-o extrem de versatilă și eficientă.

„Dezvoltarea acestei centrale de pompe de căldură inovatoare marchează un reper important pentru noi. Va reduce drastic emisiile de CO2 asociate încălzirii în Helsinki, aliniindu-ne obiectivelor noastre de neutralitate a carbonului. În plus, oferă potențialul pentru stabilitatea prețurilor pentru clienții noștri datorită capacităților sale de producție ajustabile,” a declarat Juhani Aaltonen, VP de Investiții Verzi la Helen.

Ministerul Afacerilor Economice și al Ocupării Forței de Muncă a recunoscut beneficiile de mediu ale proiectului acordând o subvenție energetică pentru a sprijini centrala de pompe de căldură. Se estimează că această nouă tehnologie va reduce emisiile de CO2 cu 26.000 de tone anual. În total, complexul de încălzire din Patola va atinge o reducere anuală de 56.000 de tone de emisii de CO2.

Construcția complexului de încălzire va începe la sfârșitul anului 2024, iar facilitatea este anticipată să fie operațională până în sezonul de încălzire 2026-2027. Acest proiect reprezintă un pas esențial în reducerea amprentei de carbon a Helsinki-ului și în avansarea soluțiilor energetice durabile.

Repere cheie ale proiectului centralelor de încălzire din Patola:

Capacitatea centralei de pompe de căldură: 20-33 MW, în funcție de temperatura exterioară
Temperatura operațională: Funcțional până la -20°C
Agent frigorific: Dioxid de carbon (CO2)
Producția anuală și reducerea emisiilor: Peste 200 GWh de căldură produsă și 26.000 de tone de emisii de CO2 reduse
Capacitatea cazanelor electrice: 100 MW combinate
Producția anuală și reducerea emisiilor: Aproximativ 300 GWh de căldură produsă și 30.000 de tone de emisii de CO2 reduse
Începerea planificată a producției: Sezonul de încălzire 2026-2027

Acest proiect ambițios nu doar subliniază angajamentul Helen față de energia durabilă, dar stabilește și un nou standard pentru tehnologiile de încălzire urbană la nivel global.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *