Ministerul Energiei din România lansează proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești

Ministerul Energiei din România lansează proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești

Ministerul Energiei a inițiat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, prin intermediul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). În cadrul procedurii de licitație publică, două companii au depus oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate și documentației tehnico-economice pentru acest proiect de investiții.

„Depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate marchează un moment crucial pentru sectorul energetic românesc, tranziționând către proiecte majore. Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești este esențial pentru consolidarea infrastructurii energetice a României, sporind securitatea energetică și contribuind la dezvoltarea durabilă și creșterea competitivității pe piața europeană de energie. Vom continua să sprijinim astfel de inițiative pentru a oferi cetățenilor energie sigură, la un preț corect și cât mai verde”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești aduce multiple avantaje pentru dezvoltarea energetică a României, inclusiv îmbunătățirea funcționării centralei nucleare de la Cernavodă, mai ales în contextul construirii Unităților 3 și 4, precum și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili. Hidrocentrala va facilita transferul de energie de la gol la vârf de sarcină, va contribui la reglajul frecvență-putere, va asigura rezerva terțiară rapidă și rezerva de avarie de scurtă durată. De asemenea, va crea condiții optime pentru funcționarea centralelor regenerabile intermitente, va furniza putere reactivă și va funcționa în regim compensator, conform standardelor de calitate a energiei electrice. Acest proiect va îmbunătăți participarea Sistemului Energetic Național (SEN) pe piața unică europeană de energie electrică, sporind siguranța și eficiența exploatării SEN.

„Evaluăm cu atenție aceste oferte pentru a ne asigura că respectă cerințele legale și pentru a avansa acest proiect vital pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate este primul pas, dar marchează începutul oficial al realizării hidrocentralei Tarnița”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *