Parcul eolian VIFOR va furniza 100 GWh de energie curată anual către Deutsche Telekom pe o perioadă de 12 ani

Parcul eolian VIFOR va furniza 100 GWh de energie curată anual către Deutsche Telekom pe o perioadă de 12 ani

Acest proiect este facilitat de un acord virtual de achiziție de energie electrică (VPPA) între T-Mobile Cehia, Telekom Slovacia, CE Colo Cehia și Rezolv Energy. Acestea sunt primele VPPA-uri transfrontaliere semnate de companii cehe sau slovace, deschizând drumul pentru construcția unui parc eolian major în județul Buzău, România.

VPPA-urile vor permite construirea primei faze a proiectului, cu o capacitate de 192 MW, urmând ca faza a doua să adauge încă 700 GWh pe an, destinate cumpărătorilor corporativi. T-Mobile Cehia a securizat 50 GWh pe an, Telekom Slovacia 40 GWh pe an, iar CE Colo Cehia 10 GWh pe an.

Despre parcul eolian VIFOR

Odată operațional, parcul VIFOR, cu o capacitate totală de 461 MW, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Localizat în apropierea Munților Carpați, acesta va genera suficientă energie pentru a alimenta peste 270.000 de case și va reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 540.000 tone anual.

Construcția parcului este programată să dureze aproximativ 18 luni, cu punerea în funcțiune a primei faze până la sfârșitul anului 2025. Proiectul este finanțat de un consorțiu de 8 creditori, inclusiv Erste Group, UniCredit Group, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și International Finance Corporation (IFC), cu o investiție de 291 milioane de euro.

Declarații ale partenerilor

Pavel Hadrbolec, CFO T-Mobile Cehia și Telekom Slovacia, a subliniat importanța acestui proiect pentru obiectivele de decarbonizare și diversificare a surselor de energie ale companiei.

Alastair Hammond, CEO Rezolv Energy, a evidențiat rolul semnificativ al proiectului în tranziția energetică a României, menționând că VPPA-urile transfrontaliere sunt un semnal important pentru comunitatea de afaceri din regiune.

Jaroslava Korpanec, Partner și Head of Central and Eastern Europe, Energy Infrastructure la Actis, a accentuat angajamentul Rezolv de a accelera tranziția către energia curată în Europa Centrală și de Sud-Est.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *