Rezolv Energy și Low Carbon obțin finanțare de 291 milioane de euro pentru Faza 1 a parcului eolian VIFOR în România

Rezolv Energy și Low Carbon obțin finanțare de 291 milioane de euro pentru Faza 1 a parcului eolian VIFOR în România

Rezolv Energy și Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions S.R.L., au asigurat împrumuturi în valoare de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcția Fazei 1 a parcului eolian ‘VIFOR’, un proiect major situat în județul Buzău, România.

Finanțarea a primit un sprijin substanțial din partea comunității financiare. Consorțiul de 8 bănci implicate în finanțare este condus de Erste Group, UniCredit Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), alături de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG și Garanti BBVA Romania.

Această tranzacție marchează prima finanțare obținută de Rezolv Energy, lansată cu 18 luni în urmă de Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă, cu scopul de a dezvolta un portofoliu de parcuri eoliene și solare onshore în Europa Centrală și de Sud-Est.

Faza 1 a proiectului VIFOR prevede instalarea unei capacități de 192MW, susținută de cinci acorduri comerciale de achiziție a energiei (PPA). Construcția este programată să se finalizeze în termen de 18 luni, cu parcul eolian devenind operațional înainte de sfârșitul anului 2025. Faza 2 prevede o extindere a capacității până la 461MW.

La finalizarea completă, parcul VIFOR, localizat în județul Buzău, va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Situat în apropierea Munților Carpați, proiectul beneficiază de condiții eoliene excepționale și va genera suficientă energie curată pentru a alimenta peste 270.000 de locuințe, evitând producerea a aproximativ 540.000 de tone de CO2 anual. Proiectul va sprijini România în atingerea obiectivelor sale climatice și va juca un rol crucial în tranziția energetică a regiunii.

Aprobarea împrumuturilor reflectă angajamentul Rezolv Energy față de sustenabilitate, bazat pe cele mai bune practici din industrie și aliniat la standardele internaționale, inclusiv Principiile Ecuatorului și Standardele de Performanță ale IFC privind Sustenabilitatea de Mediu și Socială. Unul dintre obiectivele principale ale companiei este asigurarea sustenabilității ecologice pentru fiecare dintre centralele sale de energie regenerabilă.

Proiectul VIFOR va genera, pe lângă beneficiile pentru mediu, locuri de muncă locale atât în timpul construcției, cât și în perioada de operare a parcului. De asemenea, va aduce beneficii economice comunității locale și va sprijini inițiativele comunitare din județul Buzău, având un impact pozitiv și durabil asupra locuitorilor din zonă.

Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy, a declarat: „Suntem încântați să obținem acest sprijin din partea unui grup prestigios de parteneri financiari supra-naționali, creditori comerciali regionali și bănci locale. Sprijinul lor recunoaște rolul vital al proiectelor de mare amploare precum VIFOR în tranziția energetică din Europa de Sud-Est. De asemenea, este un răspuns la strategia noastră de sustenabilitate, menită să stabilească un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această regiune.”

Rezolv Energy are deja peste 2GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în Europa de Sud-Est. Printre proiectele sale se numără Dama Solar, în vestul României, cu o capacitate de 1.044 MW, care va deveni cel mai mare parc solar din Europa după construcție, parcurile eoliene Dunărea Est și Vest de 600 MW din județul Constanța și St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *