BERD finanțează o linie de înaltă tensiune între Bălți și frontiera cu România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că va oferi un împrumut de 30,8 milioane de euro Moldovei și companiei sale de electricitate de stat, Moldelectrica, pentru a conecta rețeaua țării la cea a vecinului său din Uniunea Europeană, România. Acest lucru va fi realizat prin construirea unei linii de transmisie de înaltă tensiune între orașul moldovean Bălți și frontiera cu România.
Moldelectrica, care implementează Pachetul de Energie al Uniunii Europene pentru a treia oară, va folosi, de asemenea, împrumutul pentru a reabilita rețeaua sa internă de transmisie a electricității și pentru a construi o stație de transformare de 400 kV la Bălți.
Proiectul Balti-Suceava, evaluat la 77 de milioane de euro, este cofinanțat de Banca Europeană de Investiții (BEI), care contribuie cu 30,8 milioane de euro. De asemenea, Platforma de Investiții din Vecinătate a Uniunii Europene (NIP) va furniza un grant de 15,4 milioane de euro.
Scopul proiectului este de a consolida securitatea energetică a Moldovei prin integrarea rapidă în rețeaua europeană ENTSO-E și de a întări legăturile cu vecinii săi europeni.
Acordul de împrumut a fost semnat la Chișinău de către Catarina Bjorlin Hansen, șefa BERD pentru Moldova, și de Victor Parlicov, ministrul Energiei din Moldova.
Peste 80% din energia electrică consumată în Moldova provine istoric din regiunea separatistă nerecunoscută Transnistria și din importurile din Ucraina. Moldova a început să diversifice sursele sale de energie încă din 2015, prin consolidarea legăturilor cu România și prin construirea unei linii de interconectare cu acest stat.
Proiectul vine în contextul întreruperii procesului de integrare cu România din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina. Linia Balti-Suceava va consolida integrarea Moldovei cu rețeaua europeană ENTSO-E.
După reabilitarea mai multor stații de transformare și linii de transmisie în 2012, finanțată de BERD, Moldova va îmbunătăți fiabilitatea alimentării cu energie electrică prin modernizarea unor alte stații de transformare.
Un element cheie al proiectului este angajamentul Moldovei de a continua implementarea Planului de Acțiune pentru Reforma Sectorului Energetic, elaborat în colaborare strânsă cu BERD, UE, BEI, Banca Mondială, Secretariatul Comunității Energetice și guvernul Moldovei. Acesta urmărește implementarea Pachetului de Energie al Uniunii Europene în piața de electricitate a Moldovei.
M. NEGOMIREANU