Vulcan Energie Ressourcen câștigă premiul european de inovație geotermală Ruggero Bertani 2024

Vulcan Energie Ressourcen câștigă premiul european de inovație geotermală Ruggero Bertani 2024

Vulcan Energie Ressourcen GmbH a fost desemnată câștigătoarea prestigiosului premiu european de inovație geotermală Ruggero Bertani pentru anul 2024. Premiul recunoaște proiectul inovator al Vulcan Energie Ressourcen GmbH, Fabrica de Optimizare a Extracției de Litiu (LEOP) din geotermal, concepută pentru a revoluționa producția de litiu durabil în Europa.

LEOP reprezintă o inițiativă pionieră, marcând prima unitate de producție care extrage litiu din geotermal într-un mod ecologic. Această plantă inovatoare, inaugurată în 2023, situată în Europa, atinge un nivel de tehnologie TRL 7/8, permitând producția la scară largă a clorurii de litiu (LiCl) din salma geotermală, cu o producție anuală impresionantă de 40 de tone de hidroxid de litiu verde. LEOP are capacitatea de a alimenta crearea a aproximativ 850 de baterii de mașini electrice anual.

Horst Kreuter, Directorul General al Vulcan Energie Ressourcen GmbH, a declarat: „Suntem fericiți să fim distinși cu premiul european de inovație geotermală Ruggero Bertani pentru anul 2024. Este foarte important pentru noi. Acest lucru arată că am parcurs un drum lung până la succesul de a avea primul litiu verde din Europa, și abia așteptăm să îl producem la scară comercială și în cantități mari”.

Grabenul Superior Rin adăpostește rezervoare bogate de litiu geotermal, iar abordarea LEOP capitalizează pe această resursă. Prin intermediul unui proces sofisticat de absorbție cunoscut sub numele de Extracție Directă de Litiu (DLE), Vulcan Energie Ressourcen GmbH extrage clorura de litiu din geotermal și optimizează utilizarea energiei, realizând astfel o realizare remarcabilă în utilizarea durabilă a resurselor.

Miklos Antics, Președintele Consiliului European de Energie Geotermală (EGEC) și membru al juriului, a declarat: „Premiul din acest an sărbătorește a zecea ediție începând din 2004 și evidențiază realizările tehnologice și spiritul de colaborare și ingeniozitate care conduc progresul în eforturile geotermale din întreaga Europă”.

Inovația LEOP se extinde dincolo de capacitățile sale de producție. Aceasta se mândrește cu o amprentă climatică neutra și oferă beneficii semnificative pentru mediu față de metodele tradiționale de producție. Mai mult, utilizarea strategică a energiei geotermale de către LEOP oferă o sursă suplimentară de venituri prin furnizarea de energie clienților prin generarea de electricitate, alimentarea cu căldură a clădirilor sau pentru industrie.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *