ANRE propune licitația pentru racordarea la rețelele electrice

ANRE propune licitația pentru racordarea la rețelele electrice

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) deschide consultațiile publice pentru un proiect de ordin privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice. Proiectul vizează implementarea prevederilor legale care introduc un mecanism inovator de licitație pentru a determina accesul la rețelele de interes public.

Elaborat în conformitate cu articolul 25 alin. 2.2 din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, ANRE propune o metodologie detaliată pentru aprobarea alocării capacității rețelei electrice. Aceasta acoperă racordarea locurilor de producere și de consum cu puteri instalate mai mari sau egale cu 1 MW. Operatorul de transport și de sistem va gestiona dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații.

Noul mecanism propus va înlocui conceptul actual, impunând obligativitatea participării la lucrări de întărire generale, cu un sistem bazat pe licitații pentru alocarea capacității rețelei electrice. Astfel, sumele obținute din licitații vor fi direcționate de operatorii de rețea către dezvoltarea rețelelor, acoperind necesitățile solicitate pentru alocarea de capacități.

George Niculescu, Președintele ANRE, a subliniat importanța noului mecanism: „Noua Metodologie are în vedere alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin metode de piață, și promovează un mecanism ce asigură un mediu concurențial care oferă o mai bună predictibilitate dezvoltării surselor de energie în sistemul energetic. Consider că prin implementarea acestui mecanism în cadrul de reglementare, solicitanții ce urmează să dezvolte locuri de producere cu puteri instalate mai mari sau egale cu 1 MW au posibilitatea securizării capacităților necesare în vederea racordării ulterioare la rețea, acest lucru conducând la creșterea rezilienței sistemului energetic național.”

Proiectul de ordin include, de asemenea, revizuirea prevederilor Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, cu accent pe constituirea garanțiilor financiare în avizele tehnice pentru locuri de producere cu puteri instalate mai mari de 1 MW.

Toate detaliile referitoare la proiectul de ordin, împreună cu informațiile necesare pentru transmiterea observațiilor și a propunerilor, sunt disponibile pe pagina de internet a ANRE, la secțiunea Consultări publice/Documente de discuție/Energie electrică. ANRE așteaptă contribuțiile părților interesate pentru îmbunătățirea și optimizarea formei finale a proiectului.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *